Nominációk

A Senki többet és az Adele élete is az Európai filmdíj-jelöltek között

Giuseppe Tornatore Senki többet című filmjét és Abdellatif Kechiche egy szerelmes leszbikus párról szóló, Adele élete című alkotását is jelölték a legjobb filmnek járó 26. Európai Filmdíjra szombaton.

2013.11.09 16:09MTI
Adele élete

Az Európai Filmakadémia (EFA) szombaton Sevillában hozta nyilvánosságra a legfontosabb kategória jelöltjeit. Az év európai filmjének járó elismerésre az idén is hat alkotást jelöltek, A Senki többet és az Adele élete mellett a jelöltek között van a spanyol-francia Blancanieves (rendező Pablo Berger), a belga Alabama és Monroe (Felix van Groeningen munkája), az olasz-francia A nagy szépség (Paolo Sorrentino), valamint az Oh boy! című német film is (Jan Ole Gerster rendezése) - tájékoztatta az MTI-t szombaton az EFA.

Pedro Almodóvar munkája, a Szeretők, utazók című spanyol film a legjobb európai vígjátékok kategóriájában kapott jelölést, ahol egy olasz, egy dán és egy szerb-horvát filmmel versenyez.

A legjobb rendezőnek járó díj jelöltjei is hatan vannak: Pablo Berger, Felix van Groeningen, Abdellatif Kechiche, Paolo Sorrentino és Giuseppe Tornatore, valamint Francois Ozon A házban című alkotásáért.

A legjobb európai színésznő jelöltjei között van Keira Knightley (Anna Karenina), Veerle Baetens (Alabama és Monroe), valamint Naomi Watts is (A lehetetlen).

Európai Filmdíjat nyerhet Jude Law, akit a legjobb európai színész kategóriájában jelöltek a díjra az Anna Karenina című filmben nyújtott alakításáért. Versenytársai Johan Heldenbergh (Alabama és Monroe), Fabrice Luchini (A házban), Toni Servillo (A nagy szépség) és Tom Schilling (Oh boy!) lesznek.

A forgatókönyvírók közül jelölték Tom Stoppardot (Anna Karenina), Giuseppe Tornatorét (Senki többet), Francois Ozont (A házban), Paolo Sorrentinót és Umberto Contarellót (A nagy szépség), valamint Carl Joost és Felix van Groeningent (Alabama és Monroe).

A díjakat december 7-én adják át Berlinben az EFA éves, 26. gáláján. Életműdíjjal tüntetik ki Catherine Deneuve francia színésznőt és Pedro Almodóvar spanyol filmrendezőt.

A 26. Európai Filmdíj jelöltjeinek teljes listája a http://europeanfilmawards.eu/en_EN/nominations/films weboldalon olvasható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.