Spoiler-spoiler

Kiszámolták, ki hal meg a Trónok harcában

A sorozat, ahol nincsenek szent tehenek, a legnagyobb hősök is elhullanak - és most már egészen jól meg is becsülhető előre, ki fog távozni az "élők" sorából. Spoilerveszély!

2014.09.29 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Youtube

Szex, erőszak, vér, halál, fantázia - minden, ami a 21. század fiataljainak érdeklődését felkelti. Nem csoda, hogy a Trónok harca (Game of Thrones) gyorsan népszerűvé vált; a könyvek alapján készülő HBO-sorozatot tízmilliók követik nyomon. És átkozódnak, amikor kedvenc karakterük jobblétre szenderül (többnyire igencsak kegyetlen körülmények között). Ráadásul ez a szomorú sors többnyire hirtelen csap le, a néző fel sem készülhet igazán a veszteségre.

Azaz csak mostanáig nem készülhetett fel - egy új-zélandi statisztikus matematikai módszerekkel megjósolta, mi várható a hátralevő pár évadban. Richard Vale, a szigetország Christchuch városában található Canterbury Egyetemének szakembere a Bayes-tételt hívta segítségül annak kitalálására, hogy a következő két könyvben az eddig életben maradt karakterek közül várhatóan kik és mennyit fognak szerepelni illetve meghalni. További részletek erre, de óvatosan kattintson, spoileres lehet!

A Bayes-tétel röviden azt a becslési módszert írja le, amikor a múltból következtetünk a jövőre vonatkozóan (bővebben itt). Például, ha egy fiatal király minden egyes könyvben egyre több és több fejezetben kerül fókuszba, akkor várhatóan a hátralevő könyvekben is nagyobb szerephez jut. Viszont ha egy, az első három könyvben gyakran szereplő, féktelen lovag a negyedik és ötödik könyvben háttérbe szorul, akkor előreláthatólag a további két könyvben sem jut sok szóhoz.

Maga a módszer egyébként nem ismeretlen egyéb területeken sem. Ugyanezt alkalmazzák a robotporszívók a számukra kijelölt lakások kitakarításához, de a kognitív kutatással foglalkozó tudósok is a Bayes-tételt hívják segítségül az emberi választások megértéséhez. Visszatérve a Trónok harcához: a fenti módszer nem feltétlenül jelent garanciát a végeredményt illetően. Hiszen például Eddard Stark az első könyv számos fejezetében töltött be kulcsszerepet, a rajongók pedig tudják, milyen sorsa lett a Sean Bean által játszott karakternek...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.