Csütörtökön nyílik a torontói filmfesztivál

Brad Pitt, George Clooney, Adrien Brody a torontói filmfesztiválon

Hollywoodi sztárok sokasága és számos humoros alkotás lesz látható a csütörtökön megnyíló 33. torontói filmfesztiválon, és így eltér az előző szemléktől, amelyek középpontjában olyan témák álltak, mint Irak, a terrorizmus és az amerikai politika.

2008.09.03 17:02MTI

Piers Handling, a legjelentősebb észak-amerikai filmfesztivál igazgatója az AFP-nek elmondta, hogy az idei seregszemlét a filmvígjáték újrafelfedezése jellemzi. Az előző három esztendőben főleg az iraki háborúról, az afrikai konfliktusokról, Bush elnök Amerikájáról szóló játék- és dokumentumfilmeket vetítettek Torontóban, erős politikai felhangot adva a fesztiválnak. "A rendezők megértették, hogy a jelenlegi, háborúkkal és gazdasági gondokkal terhes világban a közönségnek néha kikapcsolódásra van szüksége" - mondta Cameron Bailey, a fesztivál programigazgatója. Ugyanakkor több film érint ökológiai problémákat is. 

A kanadai fővárosban 64 országból érkező 312 filmet vetítenek, 116 világpremier lesz. Nagy várakozás előzi meg Spike Lee Miracle at St. Anna (Csoda St. Annában), a finn Mika Kaurisma:ki Three Wise Men (Három királyok), a fiatal Darren Aronofsky The Wrestler (A birkózó), Amos Kollek Restless (Nyugtalan) és Jonathan Demme Rachel Getting Married (Rachel férjhez megy) című moziját. 

Előzetesek lesznek láthatók a Szeretlek, New York (New York, I love you) című mozaikfilmből, amelyben Fatih Akin, Natalie Portman, Scarlett Johansson és Yvan Attal is szerepel, továbbá a Mesrine, az első számú közellenség (Mesrine, ennemi public no. 1) című francia moziból, amelyben a szökéseivel hírhedtté vált bűnözőt Vincent Cassel testesíti meg.
 
A torontói szemlére olyan hírességeket várnak, mint Brad Pitt, George Clooney, Adrien Brody, Benicio Del Toro, Peter O,Toole, Emmanuelle Béart és a Coen testvérek. A fesztivál a kanadai Paul Gross első világháborús témát feldolgozó, Passchendaele című alkotásával nyílik csütörtök este - a film címe a háború egyik csatájára utal. A torontói fesztiválon nincs hivatalos verseny és zsűri, a legkomolyabb elismerést a közönségdíj jelenti.
 
A kanadai filmes szemle egyszerre filmvásár, a nagy amerikai produkciók indítópályája és számos szerzői film is itt mutatkozik be. Mundruczó Kornél Delta című filmje mellett, amely a 39. Magyar Filmszemlén elnyerte az Arany Orsó elnevezésű fődíjat, a seregszemlén két magyar koprodukció is látható lesz: Iannis Smaragdis El Greco című alkotása és Csupó Gábor legújabb fantasyje, A Holdhercegnő (The Secret of Moonacre).
 
A torontói filmfesztivál szeptember 13-án zárul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.