Van igény a nemzetközi filmfesztiválra itthon

Titanic Nemzetközi Filmfesztivál - kilenc szekcióban 65 film

Kilenc szekcióban 65 merész témaválasztású, független produkciót mutatnak be a csütörtökön kezdődő Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon - közölte Vízer Balázs, a filmes mustra programigazgatója hétfőn Budapesten.

2008.03.31 19:17MTI

Vízer Balázs az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott sajtótájékoztatón elmondta: az április 13-ig tartó filmes seregszemlén a két új szekció, a Mexikói mozaik és a Japán-tenger mellett A zene mindenkié, A francia zátonyok, Az Amerika felfedezése, A bűn mélysége, A világkörüli út, A tajtékos napok, valamint A filmdokk című tematikus blokkban vetítik a világ kortárs filmtermésének legaktuálisabb művész-, kultusz-, botrány- és dokumentumfilmjeit.

Mint fogalmazott, "a tematika magáért beszél", hiszen a munkák a felnövekvésről és a bűnbocsánatról szólnak.

Horváth György fesztiváligazgató hangsúlyozta: a Titanic azt mutatja, van igény a nemzetközi filmfesztiválra Magyarországon. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a háromfős nemzetközi zsűri tagjai között van Mundruczó Kornél.

Pedro Gonzalez Rubio, Mexikó budapesti nagykövete megtiszteltetésnek nevezte, hogy a mustrán négy frissen készült mexikói alkotást is vetítenek, közülük pedig egy, Francisco Franco rendezése, a Felégetett hidak indul a 10 ezer euró (2 millió 500 ezer forint) értékű Hullámtörők-díjért. Az alkotásokkal öt fiatal rendező mutatja be tudását, technikáját, mondanivalóját - fűzte hozzá. Megemlítette azt is, hogy az elmúlt tíz évben a mexikói film "felébredt álmos, langyos állapotából, csatlakozott a világ filmgyártásához".

Waketa Munehiro, a Japán Alapítvány budapesti irodájának igazgatója kifejtette, hogy a japán filmipar az elmúlt években nagy fejlődésnek indult. A japán nagyvárosokban egyre több többtermes mozi épül, a televíziós csatornák támogatják a produkciók létrejöttét - folytatta, ugyanakkor hozzátette, nem művészi igényű munkákat alkotnak, hanem sokkal inkább a szórakoztatás kerül előtérbe.

Simeon Mirzayntz, a Francia Intézet audiovizuális osztályának igazgatója szerint a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon olyan francia filmeket láthatnak az érdeklődők, amelyeket nem nagyon vetítenek a magyar mozikban. A programban szereplő, a francia filmművészet sokszínűségét ábrázoló mozgóképek az "aranyközépút" filmjei, azaz nem nagy produkciók, de nem is kis költségvetésű munkák - mondta.

A kiosztott sajtóanyag szerint a Hullámtörők-díjért nyolc alkotás száll versenybe: Jeff Nichols amerikai rendező Fegyverek és emberek című filmje, a japán Hitoshi Yazaki Szamócás süti című munkája, az orosz Aszlan Galazov Megjöttek a fecskék című produkciója, az izlandi Baltasar Kormakur rendezése, a Vérvonal, a francia Serge Bozon La France című műve, a svéd Tomas Alfredson Engedj be! című filmje, a dán Ole Bornedal munkája, a Csak egy szerelmesfilm, valamint Francisco Franco Felégetett hidak című mozgóképe.

A filmfesztiválon olyan egzotikus, filmjeiről kevéssé ismert országok is képviseltetik magukat, mint a Fülöp-szigetek, Izland, Guatemala vagy Kazahsztán.

A seregszemle 11 napja alatt Budapest közönsége a film készítőivel is találkozhat, itt lesz többek között Jeff Nichols, Aszlan Galazov, Serge Bozon, Tomas Alfredson, valamint Francisco Franco, de a magyar fővárosba látogat a Vietnamból érkező Aranysárkány-díjas Ngo Quang Hai is, illetve a cannes-i Arany Pálmáért háromszor versenybe szálló francia Olivier Assayas, aki Bording Gate című munkáját mutatja be a mustrán.

A Titanic fővédnöke Hiller István oktatási és kulturális miniszter, és Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere. A filmes ünnepet a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Mozgókép Közalapítvány is támogatja.

A rendezvénynek az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi mozi, a Vörösmarty mozi és az Örökmozgó Filmmúzeum ad otthont.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.