Nemes Jeles László vitte a Nagydíjat

Magyar alkotó nyert az európai elsőfilmesek Angers-i filmfesztiválján

Nemes Jeles László Türelem című rövidfilmje nyerte el a zsűri Nagydíját és az Arte francia-német kulturális televízió díját, Marjai Virág pedig a legjobb női alakítás díját a franciaországi Angers Premier Plans filmfesztiválján.

2008.01.27 18:51MTI

Nemes Jeles László Türelem című rövidfilmje nyerte el a zsűri Nagydíját és az Arte francia-német kulturális televízió díját, Marjai Virág pedig a legjobb női alakítás díját a franciaországi Angers Premier Plans filmfesztiválján.

Az idén huszadik alkalommal január 18. és 27. között Angers-ban megrendezésre került elsőfilmesek filmfesztiválja célja az európai mozi új tehetségeinek felfedezése, retrospektív programjában pedig a filmtörténet nagy pillanatainak felidézése, amely ezúttal az idén 80 éves Jeanne Moreau francia színésznőt ünnepelte.

A versenyfilmek közé három kategóriában; a játékfilmek, a rövidfilmek és animációs filmek szekciójában összesen hetven alkotást válogatottak be a szervezők. Az öttagú zsűri, amelynek elnöke Sandrine Bonnaire francia színésznő volt külön értékelte a francia és a többi európai filmet. A zsűri tagjai voltak Jorge Semprun spanyol író, Frédéric Fonteyne belga rendező, Dzsamsed Uszmonov tádzsik rendező és Mia Hansen-love német-francia rendező-színésznő.

A szombat esti díjkiosztón a nemzetközi versenyben a kelet-európai mozi tarolt: a legjobb első játékfilmnek járó Nagydíját a zsűri az orosz Alekszej Popgrebszkij Prosté Veci című filmjének ítélte, melynek főszereplője, Szergej Puszkepalisz érdemelte ki a legjobb férfialakítás díját. A közönségdíjat és a zsűri különdíját is a lengyel Andrzej Jakimowski Sztuczki című filmje kapta, amely már a Velencei Filmfesztiválon is díjat nyert. A rövidfilmek közül a közönség a román Gabriel Sirbu La Drumul Mare című alkotását tartotta legjobbnak, amelynek a zsűri különdíjat ítélt meg.

A Nagydíjat és az ARTE televízió díját pedig Nemes Jeles László Türelem című rövidfilmje nyerte el. A fesztivál legjobb színésznőjének a magyar film főszereplőjét, Marjai Virágot találta a zsűri. A 13 perces rövidfilm - amely a 38. Magyar Filmszemlén a legjobb kisjátékfilm díját nyerte el - Nemes Jeles László első 35 mm-re forgatott munkája, amelyben egy irodista nő precíz munkafolyamata, egy arc rezzenései láthatóak. És egy férfi, aki a nőt várja az ablakon túl. A film forgatókönyvét a rendező írta, operatőre Erdély Mátyás. További szereplői: Menszátor-Héresz Attila, Kelényi Éva, Kovács Kálmán és Ferenczy Endre.

A Türelem az Inforg Stúdió, a Duna Műhely és a Filmteam koprodukciójában készült, producerei Muhi András, Durst György és Major István voltak. A film nemzetközi premierje a Velencei Filmfesztiválon volt, azóta számos rangos fesztivál hívta meg Belgiumtól Törökországig, díjat először a Bilbaoi Dokumentum- és Rövidfilmek Nemzetközi Fesztiválján nyert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.