Százéves a veszprémi Petőfi Színház!

Az évad a Hyppolit, a lakáj című vígjátékkal indul!

Idén százéves a veszprémi Petőfi Színház, s ebből az alkalomból november 16. és 23. között hét vidéki társszínház érkezik vendégszereplésre Veszprémbe; egy héten át minden este valamelyik vidéki társulat köszönti majd a centenáriumát ünneplő veszprémieket és tart vendégelőadást.

2008.08.27 19:00MTI
Bujtor István színidirektor

"Ez a legszebb születésnapi ajándék lesz a békéscsabai, debreceni, fehérvári, kecskeméti, miskolci, soproni és szolnoki színházaktól, ottani kollégáinktól" - hangsúlyozta Bujtor István, veszprémi színidirektor, majd hozzátette: szeretnének ezzel a találkozóval hagyományt teremteni, "a vidéki színházak közötti érdemi párbeszédnek és szakmai együttműködésnek teret biztosítani". 

Bujtor István elmondta: a jubileum alkalmából megjelentetik a Veszprémi színházi lexikont, amelyben minden művész benne lesz, aki 100 év alatt a veszprémi teátrumban "megfordult". 

Rendeznek novemberben találkozókat, kiállításokat, vetélkedőket, s kiadványokat jelentetnek meg, köztük egy, a színházi szakzsargont értelmező szótárt is - tette hozzá.

Eperjes Károlynak merész ajánlata van!

A társulat - amelynek 23 állandó tagja és hét vendégművésze van - két új taggal bővült: Perjési Hilda Szegedről, Szeles József a helybeli Pannon Várszínháztól érkezett, de korábban mindegyikük több éven át dolgozott már Veszprémben. 

Az előző évad végén öten távoztak a színháztól. Eperjes Károly, a színház művészeti vezetője az évadnyitón hangsúlyozta: a 2008/2009-es évadban öt nagyszínpadi bemutató és két gyermekszínházi előadás lesz látható. 

Az évad szeptember 26-án a Hyppolit, a lakáj című zenés vígjátékkal indul, Bujtor István rendezésében, Szulák Andrea és Balázs Péter főszereplésével. Decemberben Bulgakov Moliére (Álszentek összeesküvése) című darabját és Kosztolányi Dezső Édes Anna című művét mutatják be. 

Februárban a Száll a kakukk fészkére című Ken Kesey-regény nyomán készült, Kakukkfészek című darab kerül színre, amelyben együtt játszik majd Bujtor István és Eperjes Károly.

Bemutatják még Nagy Ignác és Parti Nagy Lajos Tisztújítás című darabját, a rendező Szinetár Miklós lesz. Tervezték Bereményi Géza rendezésében a Régimódi történet című Szabó Magda-mű bemutatóját is, ám Eperjes Károly szerint annak még csak a próbáit tudják elkezdeni 2009 májusában. 

A két gyermekdarab közül először Zalán Tibor Angyalok a tetőn című művét mutatják be szeptemberben, Németh Ervin Mátyás király krónikái című darabját januártól láthatja a közönség - mondta el a művészeti vezető. 

Eperjes Károly megjegyezte, hogy a jövő ősszel kezdődő évadra igazán "merész ajánlata" van már, részleteket azonban nem árult el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.