Sztárok is fellépnek a fesztiválon!

Idén is a jazz fellegvára lesz Debrecen!

Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb jazzfesztiválja, szeptember 4-étől 7-éig, idén is sok érdekességet kínál Debrecenben.

2008.08.27 16:20ma.hu
James Carter

A kulturális palettán már 37 éve jelen lévő Debreceni Jazznapok elnevezésű programsorozat évről évre vonzza az ország minden részéről, sőt külföldről is a jazz megszállottjait, akik négy napon át olyan fellépőkkel találkozhatnak, mint például Rosario Guiliani, Tony Lakatos, vagy Harcsa Veronika. 

A rendezvény sztárvendége ezúttal Stacey Kent lesz. A külföldi sztárok mellett a hazai jazzmuzsikusok is színesítik a palettát. 

Szeptember 4-én fellép a több mint 40 évvel ezelőtt alakult Debrecen Jazz Group, és a korosztályok találkozását, a debreceni jazzélet folytonosságát jelezve, vendégként a kvintetthez csatlakozva, Subicz Gábor. Majd a dallamos, ritmikus jazz-t játszó Ágoston Kvartett, lép színpadra, ezt követően pedig Harcsa Veronikának, a magyar jazzélet egyik legfiatalabb képviselőjének bensőséges, vallomásokkal teli és szenvedélyes előadását hallhatjuk kvartettjével.

Szeptember 5-ét a Magyar Rádió által rendezett tehetségkutató verseny győztese Koós- Hutás Áron, kivételes muzikalitásával, nagyszerű ritmusérzékével, és az ugyancsak fiatal Molnár Kvartett közreműködésével nyitja. 

Találkozhatunk még ezen a napon a legkomolyabb külföldi szakmai elismerést elért fiatal magyar zenésszel, az itthon 2002-ben eMeRTon díjban részesült Tzumoval, zenéjükbe balkáni dallamokat csempésző, új formációnak számító, 2007 végén alakult hét tagú Trans Balkan Collective tagjaival, akiknek zenéjük a bonyolult, páratlan ritmikájú, rögtönzéses bolgár népzene szilárd alapjaira épül. 

Szeptember 6-án, szombaton fellép a legfeketébb hangú magyar jazzénekesnő, Bontovics Kati, a blues, a jazz és a rock izgalmas zenei keverékével a Smárton Trió, és a kiváló muzsikusokból álló, összeszokott, modern main stream zenét játszó Bolla Kvartett

Szintén ezen a napon, a fellépők között üdvözölhetjük Tony Lakatos, azaz Lakatos Antalt, aki 1981 óta Németországban él, 1993 óta a Frankfurti Rádió Big Band-jének szólistája. Ő az egyik legtöbbet foglalkoztatott szaxofonos Európában. Játéka több mint 220 lemezen és CD-n hallható, és ő az első magyar zenész, aki bejutott a „Gavin Report Top 10”-be, az amerikai jazzrádiók népszerűségi listájának élmezőnyébe. 

A Debreceni Jazznapok programsorozatát az amatőr és profi zenészekből álló Melodia Big Band, a klasszikus formában, szaxofonon, trombitán, harsonán, zongorán, nagybőgőn és dobon játszó Jazz Steps, és az idén már 23. éve fellépő Debreceni Dixiland Jazz Band zárja.
 
A városban négy helyszínen, négy napon át, éjjel és nappal zajlik a fesztivál. Nappal és este a szabadtéri produkcióktól zeng majd a város, éjszaka pedig örömzenélések teszik teljessé a füstös, érett jazzmuzsikára vágyók igényeit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.