Világsztárok léptek fel a jazz zene palettájáról!

Blues és jazz sikerek távol a zajos színpadoktól!

A Sziget Blues és Jazz színpadát idén a zajos helyszínektől távol, mégis jól megközelíthető helyen találta meg a közönség. A Jazz Színpad koncertjeit a korábbiaknál nagyobb, négyezer fős sátorban élvezhették a szigetlakók.

2008.08.18 16:10ma.hu
Nagy durranás volt Rhoda Scot koncertje!

A legsikeresebb koncert a Deák Bill Blues Bandé volt, de nagy sikert aratott a régi és új dalait előadó Török Ádám és a Mini is. A debreceni Ölveti Blues Band is sikerrel lépett fel, koncertjükön hallható volt népszerű Pocsolyába léptem című daluk is. 

Nagy siker volt a Nemes Zoltán vezette Jambalaya New Orleans-i zenéjével, a Ron Ringwood, s Gospel Messengers pedig túlmutatva nevén sokféle zenét játszott. Az együttes szólóénekese, Ron Ringwood elmondta, hogy 1986 óta vannak együtt. 

Amerikaiak, több állam szülöttei, egyedi zenei hagyományokat hoztak magukkal, a gospel mellett soult, jazzt, funkyt játszanak, de a fehérek zenéjét is felhasználják. Budapesten most mutatkoztak be először, de többször jártak már Magyarországon, Ron Ringwoodot például Csík Gusztávhoz is barátság fűzi. 

A Sziget után Nyíregyházán, koncerteznek majd október közepéig turnéznak Európában.

A színpad záróeseménye vasárnap Paul Lamb brit szájharmonikás chicagói stílust játszó együttese volt. A Jazz színpad a korábbiaknál nagyobb, négyezer fős sátorban kapott helyet az idén. 

Mint azt Szepesi Mátyás, a színpad programszervezője elmondta, a fellépők sorát önállóan állíthatja össze, de nem saját ízlése dönt, hanem a közönségigények figyelembe vételével történik a tervezés. A koncertek közül kiemelte a Sayag Jazz Machine francia formáció és Rhoda Scott amerikai orgonista koncertjét, aki egy dobossal aratott sikert, párbeszédet folytatva a közönséggel. 

A tágan értelmezett jazz fogalmába azonban sok minden belefér - jegyezte meg Szepesi Mátyás, példaként említve Maceo Parker szaxofonost, aki funkys ízeket hozott szombati koncertjére. A hétvégén a Jazz Színpadon fellépett még: a Váci Eszter és a Szörp zenekar, Vladimir Cetkar macedóniai születésű amerikai gitáros, és a hazai European Mantra is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.