Különleges, bíbor színű függöny kerül majd fel!

Gyönyörű lesz a felújított Operaház!

Másfél évtizede nem volt olyan átfogó felújítás a Magyar Állami Operaház üzemi részében, mint ezen a nyáron. Július elsején kezdték a munkát, amelynek keretében egyebek között kicserélték a színpad padlójának koptatórétegét, és sor kerül a vörös bársonyfüggöny, valamint az ügyelő hívórendszer cseréjére is.

2008.08.27 14:00MTI
Felújítási munkák!

"Már a frissen festett színpadon állunk, a talpunk alatt körülbelül ilyen vastagságú fa van" - mondta Czeiner László, az Opera műszaki igazgatója, mutatva a mintegy 10 centiméteres vastagságot, amelynek kétharmada a tartórész, egyharmada a koptatóréteg - ezt cserélték. 

A hátsó színpadot csak javították, újracsiszolták és festették. Borovi fenyőből van a dalszínház színpadának padlója, amelynek rengeteget kell tudnia: "egyrészt bizonyos díszletelemeket szilárdan tartó fúrókat is bírnia kell, másrészt az sem mindegy, hogy a táncosok lába alá milyen rugalmasságú anyag kerül. Ugyanakkor olyan szilárdságúnak kell lennie, hogy az előírt, 500 kilogramm/négyzetméter terhelést kibírja. És ez az anyag bírja" - állítja Czeiner László. 

"A színpadpadlóval várhatóan egy héten belül készen vagyunk. A többi berendezés javítása még folyik, zajlik a fő- és segédügyelői pult teljes cseréje. Ez már 24 éves volt és annyira üzemképtelen, hogy az előadások lebonyolítását veszélyeztette" - mondta Czeiner László. 

"A ponthúzók és a gépi díszletemelők teljes kötélzetét is átvizsgáltuk, hol van szálszakadás vagy kipergés, hol kell azonnal cserélni a kötelet. Ezek igen hosszúak, átlagosan hatvan méteresek vannak egy-egy emelőgépben" - tette hozzá a műszaki igazgató, hangsúlyozva, hogy egyébként a köteleket negyedévente teljes körűen ellenőrzik, és havi karbantartási napokon is átnézik őket. 

Az alsó színpadgépezetben is cseréltek alkatrészeket, de a leglényegesebbnek ezzel kapcsolatban azt tartja a műszaki igazgató, hogy a színpad koptatórétegének cseréje közben mindent "utánszabályoztak", szinteztek.

Januárban kerül fel az eredeti bayreuthi függöny!

Mivel a Magyar Állami Operaházat is köti a közbeszerzési eljárási rend, meg kellett várniuk, hogy a függönyre és a bársonytakarásokra is ajánlatok érkezzenek. 

Csakhogy nyáron a gyönyörű, bíbor színű függöny gyártói szabadságra mentek, tehát az új függöny anyaga a legjobb esetben is szeptember végére, vagy október elejére készülhet el, és csak utána lehet megvarrni. Megrendelték, így januárban, amikor lesz egy hét szünet, föl fogják tenni az eredeti bayreuthi típusú függönyt és az új drapériát - mondta Czeiner László.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.