Prostituáltakat gyilkolt az osztrák Jack Unterwege

Opera egy osztrák tömeggyilkosról

John Malkovich hollywoodi színész alakítja Jack Unterweger osztrák tömeggyilkost és rendezi a róla szóló, The Infernal Comedy című operát, amelynek május 3-án lesz az ősbemutatója be a kaliforniai Santa Monica Barum Színházában.

2008.04.26 09:00MTI

A News című osztrák magazin szerint a projekt kezdeményezője Martin Haselböck osztrák karmester, aki a Musica Angelica együttes vezetője Los Angelesben. Jack Unterwegert, egy bécsi prostituált és egy ismeretlen amerikai katona fiát, akit durva nagyapja nevelt fel egyszobás lakásban, a társadalomi újrabeilleszkedésére tett példás erőfeszítésként értékelt irodalmi próbálkozásai miatt sok értelmiségi közbenjárására idő előtt kiengedték a börtönből, ahova egy 18 éves német kéjnő megfojtása miatt került 1976-ban.

Az életfogytiglani büntetésből való 1990-es szabadulása után Ausztriában, Kaliforniában és Csehországban meggyilkolt tizenegy prostituáltat. 1994. június 29-én, közvetlenül az újabb életfogytiglani ítélet után felakasztotta magát grazi börtöncellájában. A News idézte Malkovichot, aki szerint nagy felhajtást csinálnak abból, hogy miként lehet embereket tisztára mosni vagy megmenteni. "De nem lehet mindenkit megmenteni. Az emberek olyanok, amilyenek" - jelentette ki, hozzátéve, hogy Unterweger esetében "a társadalom siralmasan megbukott". Ha korábban felakasztotta volna magát, ezzel sokaknak nagy szolgálatot tett volna. Sajnos nem tette. Többszörös gyilkos esetében - aki valóban bűnös - semmi gondom nincs a halálbüntetéssel" - tette hozzá.

Malkovich Chrisoph Willibald Gluck német zeneszerző Don Juan című operájának zenéjére Michael Sturminge osztrák rendező szövegét adja elő, aki a halott Unterwegerrel mutattatja be a "The Infernal Comedy" (Pokoli komédia) című fiktív könyvet arról, "hogyan is történt valójában". Két operaénekesnő ezután olyan áriákat énekel Haydn, Mozart, Ha:ndel és Weber műveiből, amelyekben a nők elleni erőszakról van szó. Siker esetén 2009-ben a produkciót Európában is bemutatják - írta a News.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.