Világörökség

Veszélyeztetett világörökségi helyszín lett Battir falu

Battir földjein már a vaskorban is éltek. A Krisztus utáni 2. században, a Bar Kohba felkelés idején fontos szerepe volt a Béitár nevű zsidó falunak, a mai település elődjének. A bizánci és az iszlám időkben is lakták.

2014.06.22 15:46MTI
Battir villiage Photo: seth frantzman, jpost.com

Felkerült az UNESCO világörökségi listájára és rögtön a veszélyeztetett helyszínek közé a Jeruzsálemtől délre fekvő ciszjordániai Battir falu.

A település római kori földművelési rendszerének, kultúrájának és hagyományainak megőrzése érdekében kérte az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális szervezetétől (UNESCO), hogy vegye fel a világörökség helyszíneinek listájára.

A faluban manapság is az ókori Róma teraszos, öntözéses rendszerével termelik az élelmet.

Battir számára azért is fontos volt az UNESCO döntése, mivel az megakadályozhatja az izraeli terveket, hogy átvezessék földjeiken a Ciszjordániát Izraeltől elválasztó falat. A fal battiri szakaszának ügye jelenleg az izraeli felsőbb bíróság előtt van. A falu lakóit képviselő ügyvéd szombaton elmondta: reméli, az UNESCO elismerése segít meggyőzni a bírákat is arról, hogy Battir javára döntsenek.

Battir földjein már a vaskorban is éltek. A Krisztus utáni 2. században, a Bar Kohba felkelés idején fontos szerepe volt a Béitár nevű zsidó falunak, a mai település elődjének. A bizánci és az iszlám időkben is lakták.

A terület 1948 és 1967 között a tűzszüneti vonal jordániai oldalára került, bár a falu lakói művelhették az izraeli oldalon maradt földjeiket, cserébe az ott haladó Jaffa-Jeruzsálem vasútvonal őrzéséért. A falu mintegy négyezer lakosa 1995 óta a Palesztin Hatóság alá tartozik.

Az UNESCO szerdáig tartó katari tanácskozásán negyven új kulturális, természeti és vegyes helyszín kérelmét vizsgálja a világörökségi listára való felkerülésről.

Battir falu világörökséggé nyilvánítását palesztin kérésre sürgősséggel tárgyalták. A nemzetközi szervezet pénteken megállapította, hogy a falu "visszafordíthatatlan károkkal" néz szembe, amennyiben "megkezdődik a fal építése, amely elválasztja a falu lakóit évszázadok óta művelt földjeiktől".

A UNESCO világörökségi listáján jelenleg több mint kilencszáz kulturális és természeti nevezetesség van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.