Pusztul a világörökség :(

Elloptak két freskódarabot Pompejiből, az egyiket postán visszaküldték

Borítékban visszaküldték Pompejibe azt a freskótöredéket, amelyet ismeretlen tettes eltulajdonított a dél-olaszországi ásatás régészeti felügyeletének restauráló műhelyéből. Egy másik ellopott töredéknek nyoma veszett.

2014.03.18 16:45MTI

A lopást akkor vették észre, amikor Pompejibe megérkezett a freskódarabot tartalmazó boríték. A tizenötször tizenhárom centiméteres töredék borostyánlevelekkel díszített növényfüzért ábrázol.

Az úgynevezett Casa dei Cubicoli pompeji házból származó freskótöredéket az ásatási területen levő restauráló műhelyből vitték el. A borítékot egy firenzei postahivatalból adták fel Pompejibe.

Artemiszt, a vadászat istennőjét ábrázolja a másik eltűnt freskórészlet, amelyet a Neptunus-házból loptak el. A látogatók előtt lezárt ókori épület az egykori város VI. "kerületében" áll. Az ásatásokon dolgozó egyik őr vette észre, hogy valaki behatolt a romos házba. Az épület egyik belső termében a húszszor húsz centiméteres freskórészletet szabályosan kivágták a falból.

Pompeji negyven hektáros területét nem figyeli biztonsági kamerarendszer. Az erről szóló pályázatot még csak most készülnek kiírni.

A Vezúv 79-es kitörésekor elpusztult várost egyaránt fenyegetik a műkincsrablók, a rossz idő és a romok között élő kóbor kutyák is.

Az olasz kormány március 5-én újabb kétmillió eurót különített el Pompeji védelmére és karbantartására azután, hogy az esőzésekben három épület fala összeomlott. Az 1997 óta a világörökség részének számító Pompeji az Európai Uniótól 2011-ben 105 millió eurós segítséget kapott. Az összeget Olaszországnak 2015-ig kell felhasználnia, különben elesik a támogatástól. Az összegből az utóbbi három évben 588 ezer eurót használtak fel, és az 55 tervezett restaurálási beavatkozásból eddig csak 14-re írtak ki pályázatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.