500 éve fejezte be Michelangelo a freskót

Egyelőre nem korlátozzák a Sixtus-kápolna látogatóinak számát

Egyelőre nem korlátozzák a Sixtus-kápolna látogatóinak számát, bár hosszú távon rákényszerülhetnek erre - közölte Antonio Paolucci, a Vatikáni Múzeumok igazgatója szerdán, abból az alkalomból, hogy pontosan 500 éve fejezte be Michelangelo a világhírű mennyezetfreskót.

2012.10.31 21:30MTI

A terem a pápák magánkápolnája, itt tartják a konklávékat, a bíborosok pápaválasztó tanácskozásait. II. Gyula pápa 1512. október 31-én vecsernye keretében avatta fel a kápolnát, amelynek mennyezetfreskóján négy éven át dolgozott a mester. A félévezredes évforduló alkalmából XVI. Benedek pápa is vecsernyét tart szerda este a Sixtus-kápolnában.

Az 540 négyzetméteres alkotás a világ legnagyobb egybefüggő freskója. Michelangelo a kilenc központi festményen Mózes első könyvének jeleneteit örökítette meg, köztük található a freskó legismertebb részlete, Ádám teremtése.

A Sixtus-kápolna ma a világ leglátogatottabb helyisége. A kápolnát évente ötmilliónyian látogatják, a nyári turisztikai szezonban naponta húszezren keresik fel.

Nagy vihart kavart a minap Pietro Citati olasz irodalomkritikus, aki az évforduló kapcsán az egyik nagy olasz napilapban közölt nyílt levelében élesen bírálta a turistákat, mert "részeg hordaként" viselkednek a szent helyen. Szerinte a látogatók veszélyt jelentenek a műalkotásra, amelyet károsíthat a kilélegzett szén-dioxid és pára, a lábbelikkel behurcolt por, a nagy tömeg miatt megemelkedő hőmérséklet. Pietro Citati csak a legújabb a kritikusok sorában, akik azt követelik, hogy a Vatikán erőteljesen csökkentse a látogatók számát.

Antonio Paolucci igazgató azonban kedden kijelentette: sem a közeljövőben, sem középtávon nem csökkentik a látogatók számát, bár előfordulhat, hogy hosszú távon limitálni kényszerülnek a belépést.

1994-ben 14 évig tartó rekonstrukció eredményeként a kápolnát korszerű légkondicionáló, páramentesítő és porszűrő rendszerrel látták el, az elmúlt 18 évben azonban tovább nőtt a látogatottság, ami rendkívüli módon leterhelte a berendezéseket. A múzeumigazgató szerint egy "radikálisan innovatív" projektet dolgoztak ki a freskókat károsító tényezők kiiktatására, és a rendszer körülbelül egy éven belül kész lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.