Isten - nem mindennapi ábrázolásban

Michelangelo agytörzset és gerincvelőt rejtett el a Sixtusi-kápolna freskójában

Michelangelo, a 16. század nagy művésze és anatómusa, a Sixtusi-kápolna mennyezetén agytörzset és gerincvelőt rejtett el az Istent ábrázoló festményben.

2010.08.02 16:40medipress.hu

Ezt állítják a Johns Hopkins Egyetem kutatói.

A felfedezés, melyet idegsebészek, és orvos-illusztrátorok tettek, a Neurosurgery májusi számában jelent meg.

Michelangelo pályája kezdetétől foglalkozott halottak boncolásával, az így nyert ismereteit felhasználta emberalakokról készült ábrázolásaiban – jó példa erre a Dávid-szobor, az Istent ábrázoló festmények, illetve a Sixtusi-kápolna más alakjai, melyek a teremtés könyvét jelenítik meg. A szakértők szerint a szóban forgó művek anatómiailag pontosak, azonban az ábrák néhány furcsaságot is rejtenek, például Isten nyakán a „Fény elválik a sötétségtől” nevezetű struktúra.

Itt a nyak darabos, a szakáll esetlenül tekeredik az állkapocs körül. Rafael Tamargo, a Johns Hopkins Egyetem idegsebész professzora megjegyzi, hogy Michelangelo – mivel jól tudta az anatómiát – pontosan tudta, hogyan kell egy nyakat ábrázolni, emiatt rejtélyes, miért így néz ki a szóban forgó testrész. Tamargo és munkatársai megállapították, hogy a nyak erősen hasonlít az agyalapon elhelyezkedő agytörzsre, mely a gerincvelőhöz kapcsolódik.

Ian Suk, a munkában szerepet vállaló orvos-illusztrátor szerint ezt még annak is nehéz felismerni, akik járatosak a neuroanatómiában.

Egy másik furcsaság, hogy az alak vörös köpenyt visel, mely csőszerűen fedi a mellkast, és több más képen is látható ugyanez az öltözet, de a csőszerű képlet nélkül.

Alapos vizsgálat után megállapították, hogy a képlet megfelelhet gerincvelő képének – egy másik elrejtett anatómiai szerkezet. Tamargo és Suk vizsgálatainál korábban, 1990-ben Frank Lynn Meshberger, indianai nőgyógyász felvetette, hogy az Ádám Teremtése című kép megfelel egy anatómialag korrekt agy szerkezetének.

Tamargo és Suk a jövőben Sixtusi-kápolna további rejtett struktúráit szeretnék feltárni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.