Június 25-ig

40 helyszínről határoz az UNESCO Világörökség Bizottsága Katarban

Negyven új kulturális, természeti és vegyes helyszín kérelmét vizsgálja az UNESCO világörökségi listájára való felkerülésre az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének illetékes bizottsága vasárnap kezdődő és június 25-ig tartó katari tanácskozásán.

2014.06.13 18:30MTI

Az UNESCO Világörökség Bizottságának ülésén a katari uralkodó lánytestvére, a műkincspiac egyik legbefolyásosabb személyiségeként számon tartott al-Majassza bin Hamad ász-Száni elnököl.

A negyven javasolt helyszín közül kilenc természeti, kettő vegyes, 28 kulturális. Negyvenedikként palesztin kérésre sürgősséggel tárgyalják Battir falu világörökséggé nyilvánítását.

A Jeruzsálemtől délre fekvő település a római korból fennmaradt földművelési rendszere révén ismert. A természeti helyszínek közül jó eséllyel világörökséggé nyilvánítják az Okavango deltáját Botswanában, a Stevns Klint meredek tengerpartot Dánia Sjaelland szigetén, a Nagy Himalája Nemzeti Parkot Indiában, a Fülöp-szigeteki Hamiguitan-hegység rezervátumát, valamint a Bialowieski Erdő Nemzeti Parkot Fehéroroszországban és Lengyelországban.

A kulturális helyszínek között szerepel a Qhapaq Nan, vagyis az inka úthálózat, amely a mai Argentína, Bolívia, Chile, Kolumbia, Ecuador és Peru területén húzódik, a Diquís-kultúra települései a híres kőgolyókkal, a Chauvet-barlang Franciaországban, a Ráni ki vav lépcsős kút, más néven A királynő kútja India Gudzsarát államában, a tomiokai selyemgyártás helyszínei Japánban, a Selyemút kirgiz, kínai és kazah szakasza vagy épp a Van Nelle-gyár Hollandiában.

A UNESCO világörökségi listáján jelenleg 981 kulturális és természeti nevezetesség van. Ezek közül 44-et - köztük a szíriai helyszíneket, valamint a betlehemi Születés templomát - veszélyeztetettként tartanak nyilván.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.