Múzeumok Éjszakája volt

Költőkaszinó, koncertek és kreatív programok

A Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) a Budapesti Vonósok kamrakoncertje és költőkaszinó, az Iparművészeti Múzeumban kreatív foglalkozások, a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM) tárlatvezetések és árnyékszínház is várta a látogatókat szombaton a Múzeumok éjszakáján.

2014.06.22 06:30MTI
Fotó: Facebook/Múzeumok Éjszakája

A PIM költőkaszinójában az érdeklődők kipróbálhatták többek között a Nyugat-rulettet és az anagramma-halászatot, sakkozhattak és marokkózhattak, valamint benevezhettek az Útvesztő elnevezésű játékba, amelyben irodalmi feladványok megoldásával juthattak előre. A kertben a Budapesti Vonósok kamrakoncertjét hallhatta a közönség, majd a Kistehén Zenekar lépett fel slammer vendégekkel.

A Magyar Nemzeti Múzeum kertje sok szórakoztató programot kínált a gyerekeknek. Nagy érdeklődés kísérte a lézerharcot és a rekeszmászást, valamint a charleston bemutatót és tánctanítást a színpadon. A Szent István lovagjai című kiállításban a Melodisztik duó szórakoztatta az érdeklődőket, majd Csorba László főigazgató mutatta be a tárlatot és hívta fel a figyelmet az érdekességekre.

A múzeumban ezen az estén nyílt meg a Túlélők/Survivors című kiállítás Aliza Auerbach izraeli fotográfus holokauszt-túlélőkről készített képeiből az alkotó részvételével. Éjfélkor fáklyás múzeumkerti sétára invitálták a látogatókat.

Az Iparművészeti Múzeumban Szulák Andrea és Tabáni István lépett fel, de egyedi bögréket és plakátokat is alkothattak a résztvevők, az aulában pedig kézműves vásárt tartanak. A Pompa az asztalon című tárlaton az európai étkezési kultúra különleges tárgyi emlékeit ismerhették meg a látogatók. A hajó alakú ezüst asztaldísz, az állatokat és növényeket formázó fajanszedények mellett az érdeklődők megismerkedhettek az étkezés olyan kellékeivel, mint a csirágfogó, a puncsmerő kanál, a csigavilla vagy a velőskanál.

Számos kurátori vezetést tartottak a kiállításokban, emellett a közönség előadásokat hallhatott a kortárs teríték dizájnról, valamint a Gundel egykori és mai terítési szokásairól.

A Gellért szálló többek között a X. Budapest Classic Grand Prix 100 oldtimer autójának befutójával és kiállításával szórakoztatta a látogatókat. Erre az éjszakára megnyílt a Gellért szálló alatti alagútrendszer a Szüzek barlangjával és a Gellért-kupola is, de ez is csak előzetes regisztrációval volt látogatható, és a csoportok már a múzeumok éjszakája előtti napokban beteltek.

Este fél tíztől volt látható a Gellért-hegy szikláira vetített videoanimáció, amellyel Herman Ottó polihisztorra emlékeztek. A videoanimációt a Kiégő Izzók alkotócsoport készítette a Gellért-hegy sziklastruktúrájára komponálva. Az alkotás Herman Ottó életét és munkásságát mutatta be képekben, és azokba a világokba invitálta a nézőket, amelyekkel a polihisztor foglalkozott: a rovarokéba, a víz alá és az égbe, a madarakhoz. A természettudós, néprajzkutató, nyelvész, régész és politikus munkásságát bemutató animációt éjjel 2 óráig láthatta a közönség a Duna pesti partjáról, az Erzsébet híd és a Szabadság híd közötti szakaszon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.