Múzeumok éjszakája

Fényfestés a Gellért-hegyen

A Gellért-hegy szikláira vetített videoanimációval emlékeznek Herman Ottó polihisztorra szombaton a múzeumok éjszakáján, a Herman Ottó-emlékév keretében.

2014.06.18 10:46MTI

A Herman Ottó természettudós, néprajzkutató, nyelvész, régész és politikus munkásságát bemutató videoanimációt 21.30-tól éjjel 2 óráig folyamatosan láthatja a közönség a Duna pesti partjáról, az Erzsébet híd és a Szabadság híd közötti szakaszon, a kísérőzenét pedig a 91.4 MHz-en lehet majd hallani - közölte az esemény kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel.

A videoanimációt a Kiégő Izzók alkotócsoport készítette a Gellért-hegy sziklastruktúrájára komponálva. Az alkotás Herman Ottó életét és munkásságát mutatja be képekben, és azokba a világokba invitálja a nézőket, amelyekkel a polihisztor foglalkozott: a rovarokéba, a víz alá és az égbe, a madarakhoz.

A Széchenyi Rendezvényhajó ezen az estén 22.30-tól és éjféltől indul a Parlament elől, az útra az www.hermanottoemlekev.hu oldalon regisztrálhatnak az érdeklődők.

Emellett szombaton 18 órakor előregisztrációval kezdődik a Természettudományi Múzeumban a Herman Ottó Szakállnövesztő Viadal, amelyre az érdeklődők 3 kategóriában nevezhetnek. Idén Herman Ottó halálának 100. évfordulójáról emlékezik meg az ország azzal a céllal, hogy továbbítsák az utolsó magyar polihisztor ma is aktuális gondolatait.

A fényfestés a magyar nemzeti parkok hete sorozatnak is a része. "Herman Ottó tudományos munkásságában és a parlamentben egyaránt szenvedélyesen védte a magyarság természeti és kulturális értékeit.

A magyar nyelvet a tudás népszerűsítésében és a mindennapi életben is briliáns módon használta, fejlesztette. Igazáért tudósként és politikusként is következetesen harcolt, nem félt az új utaktól, eredeti megoldásoktól sem.

Sűrűn szót emelt a természettudományos ismeretek terjesztéséért, mert elvei szerint a természetben felismert harmónia társadalmunkat is képes jobbá tenni" - idézi a közlemény Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szavait.

A breznóbányai születésű Herman Ottó mintegy 1140 tételből álló bibliográfiájában elsősorban zoológiai, néprajzi, régészeti, nyelvészeti témájú tudományos munkák szerepelnek.

Megírta egyebek mellett a magyar halászatról szóló, saját ábrákkal is illusztrált könyvét, a magyar állattartás történeti összefoglalóját és szakszótárát, rendszerezte Magyarország teljes pókfaunáját.

A Nemzeti Környezetügyi Intézet (NeKI), a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyi háttérintézménye által szervezett emlékév programjai december 27-én, Herman Ottó halálának 100. évfordulóján, a sírjánál tartott közös megemlékezéssel zárulnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.