Múzeumok éjszakája

Divatkiállítás a levéltárban, koncertek a Cseh Tamás Archívumban

A Magyar Nemzeti Levéltár Bécsi kapu téri épülete az I. világháború korát idéző divatkiállítással, raktárlátogatással és kézműves programokkal, a Cseh Tamás Archívum pedig koncertekkel, katonadalokkal és vetítéssel várja a látogatókat szombaton a múzeumok éjszakáján.

2014.06.18 10:41MTI

A Levéltárban az I. világháború korát idéző divatkiállítás látható, a bemutatott ruhákról és a kor divatjáról Körtvély Adrienn tart vetített képes előadást.

A hátország a világháborúban című, 18 órakor nyíló tárlat az otthon maradt asszonyok és gyerekek napi életét mutatja be, a dokumentumok a háború folyamán mind nehezebbé váló életkörülményeket tárják az érdeklődők elé.

A holokauszt-emlékévhez kapcsolódva a levéltár ízelítőt nyújt a korszakban keletkezett, a magyarországi zsidóságot hátrányosan érintő megkülönböztető rendeletekből, azok végrehajtásáról - közölte az intézmény az MTI-vel.

A látogatók ezen az éjszakán megtekinthetik az épületet, emeletről emeletre haladva megismerhetik a magyar történelem egyes kiemelkedő eseményeit, alakjait, megtekinthetik az elmúlt évszázadok értékes iratait.

A raktárak korlátozott létszámmal látogathatók, jelentkezni a helyszínen lehet. A gyerekeket régi társasjátékok másolatai, történelmi ihletésű kirakók, memóriajátékok és színezők várják.

A kézműves kuckóban a levéltár restaurátorai és könyvkötői segítségével beletanulhatnak a könyvkötészet művészetébe, a kisebbek gyurmázhatnak, katonai sapkát és ápolónői fityulát készíthetnek és megismerhetik a sebkötözés folyamatát.

A Cseh Tamás Archívumban az I. világháború kitörésének századik évfordulójára emlékezve a Cseh Tamás és Péterdi Péter szerkesztette A magyar katonadalok és énekek a 20. századból című gyűjteményből hallhat válogatást a közönség.

A program díszjellel kezdődik, amelyet Szilágyi Levente ad elő. Este 8 órakor a Kaláka együttes lép fel, majd a Szélkiáltó együttes idézi fel a lemez katonadalait, 22 órakor Novák János és az Ad Libitum ad elő Ady-dalokat Cseh Tamás dallamaira, végül Kiss Ferenc és az Etnofon Zenei Társulás lép színpadra.

A kivetítőn egyebek mellett egykori híradófelvételek, isonzói, bukovinai és kenyérmezői csatajelenetek, a háborús ország mindennapjairól készült tudósítások és a fiatal királyi pár, Károly és Zita 1918. előtt készült felvételei lesznek láthatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.