Múzeumok éjszakája

Kiállítások és filmvetítések a Terror Házában

A Budapest legszebb sugárútján található, neoreneszánsz stílusban épült ház két gyilkos diktatúra elnyomó gépezetének is a székhelye volt.

2014.06.18 01:30MTI

Az állandó kiállítás és az Alekszandr Szolzsenyicin életét bemutató időszaki tárlat mellett ritkán látható, történelmi témájú dokumentumfilmeket tekinthetnek meg a Terror Háza Múzeum látogatói szombat este, a Múzeumok éjszakáján.

Egy orosz hazafi címmel Alekszandr Szolzsenyicin, a Gulag szigetvilág írójának élettörténetét és főbb munkáit ismerteti meg a közönséggel a Terror Háza aktuális időszaki kiállítása, amely a Múzeumok Éjszakáján is hajnali 2 óráig látogatható - közölte az MTI-vel a múzeum.

A tárlatokon túl egész nap filmvetítések is várják az érdeklődőket. A Magyar Televízió Bevallott múlt című, kétrészes dokumentumfilmje a Terror Háza ötletének megszületésétől napjainkig követi nyomon az intézmény történetét, felidézve azokat a harcokat is, amelyeket a fennmaradásért kellet vívnia.

A film felidézi: a Budapest legszebb sugárútján található, neoreneszánsz stílusban épült ház két gyilkos diktatúra elnyomó gépezetének is a székhelye volt. Először a nyilasok költöztek ide, majd a kommunista államhatalom politikai rendőrsége rendezkedett be a falai között.

A Terror Háza 2011 novemberében mutatta be Játsszunk nyugodtan című dokumentumfilmjét, amely az 1956-os forradalom és szabadságharc történetének állít emléket, Schmidt Mária és Tallai Gábor forgatókönyve alapján, Török Ferenc rendező összeállításában. A film archív felvételek felhasználásával ábrázolja a forradalomhoz vezető utat, rajzolja meg Magyarország történetét a rendszerváltoztatásig. A főszereplő a magyar nemzet, melynek sorsát többek között Puskás Ferenc példáján keresztül ismerheti meg a közönség.

A Közös siker című dokumentumfilm a rendszerváltás korszakát idézi fel, A remény apostola Mindszenty József bíboros életét követi nyomon, míg a 2008-as Bostoni Filmfesztivál díját elnyerő A szovjet sztori a kommunista és a nemzetiszocialista diktatúrák közötti kapcsolatokat kutatja: Edvin Snore lett rendező dokumentumfilmje a nácikkal kollaboráló kommunisták története.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.