Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztivál!

Csajkovszkij és Sorensen Pannonhalmán

A hagyományokhoz híven idén is két zeneszerző - Pjotr Iljics Csajkovszkij és Bent Sorensen - alkotásaira épül az ötödik Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztivál.

2008.08.13 16:40ma.hu
Bent Sorensen

A főleg kamarazenekari koncertek mellett színházi előadásokkal, kiállításokkal és újdonságként rövidfilm mustrával várják az érdeklődőket augusztus 22. és 24. között a Pannonhalmi Főapátság egész területén. 

A fesztivál szervezői minden évben egy klasszikus zeneszerző és egy vele párba állítható kortárs művész darabjait mutatják be. Ezúttal a látogatók Csajkovszkij új oldalát ismerhetik meg, hiszen - az V. szimfóniát leszámítva - a művész ritkán játszott kamaradarabjait tűzték műsorra. 

Az orosz zeneszerző ,,párja" idén a dán származású Bent Sørensen. 

A mindössze 50 éves művész - aki személyesen vesz részt a felkészülésen és az előadásokon - a Pannonhalmi Művészeti Fesztivál eddigi legfiatalabb vendége. 

Kettejük zenéjében mindenekelőtt az a közös, hogy minden a felületen megy végbe, s ami ott nem történik meg, azt a mélység semmiféle ígérete sem pótolja.

Iványi Marcell fimjét is levetítik majd!

Újdonságnak számít a pozsonyi Koncvergencie kamarazenei fesztivállal való művészeti együttműködés elindítása, aminek köszönhetően szlovák és cseh zenészek is fellépnek Pannonhalmán. 

A színházi kínálatban Frenák Pál Társulatának előadása szerepel, amelyet az Arcus Temporumon láthat először a közönség. Az InTimE című produkció a 2007-es Instinct folytatásának tekinthető, ám ezúttal az emberi kapcsolatok szövevényes világába és összetettségébe nyerünk bepillantást. 

Az Élőkép Társulat Végtelen című performansza már színház és képzőművészet határán egyensúlyoz. Az előadást a társulat a MOME vizuális kommunikáció szakos diákjaival közösen készítette. A fesztiválon először jelenik meg a filmművészet: a szervezők az izgalmas, ám kevésbé ismert rövidfilm műfaja mellett döntöttek. 

A millenniumi emlékműnél négy fiatal alkotó egy-egy munkáját félnapos váltásban vetítik majd, köztük két Arany Pálmát elnyert alkotással: Mészáros Péter Eső után és Iványi Marcell Szél című kisfilmjével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.