Jubilál a Summerfest!

Nemzetközi folklórfesztivál Budapesten!

Huszonkét országból érkeznek együttesek a Summerfest nemzetközi folklórfesztiválra, amelyet a Pest megyei Százhalombattán immár tizenötödik alkalommal rendeznek meg. Minden település életének fontos része a hagyományteremtés, a külvilág számára való megmutatkozás, az önálló arculat megteremtése.

2008.08.08 12:30ma.hu

Százhalombatta, Tököl, Ráckeve hívta életre a kilencvenes években azt a rendezvényt, amely mára méltán a régió - Pest megye déli része - egyik legnépszerűbb és legnagyobb szabású nyári kulturális eseményévé vált. 1994-ig egymástól függetlenül zajlottak a nyári folklórrendezvények. 

1995-től aztán egyre nagyobb mértékben hangolták össze programjaikat, '98-tól pedig már nemcsak a lebonyolítás, hanem az előkészítés is közösen történik. 

A fesztivál szakmai, illetve CIOFF központja Százhalombatta, főbb eseményei a települések között megosztottan történnek. Így bár a rendezvény egységes, az azonos programok mellett mindegyik város sajátos, csak rá jellemző programelemeket is kínál az odalátogatóknak. 

Az elmúlt öt évben közel 150 ezer néző és 45 ország vett részt a fesztiválon, idén, augusztus 12. és 22. közt 22 ország mutatkozik be. Érkeznek vendégek Ciprusról (Iskele Municipality Folk Dance Group), Egyiptomból (Hamis Folk Dance Ensemble), Ghánából (Opense Folkdance Company), Grúziából (Ansamble of Dance "Nino"), Hollandiából (Folkloristische Dansgroep Wiej Schotst Vedan), de képviselteti magát India, Indonézia, Kína, Litvánia, Makedónia, Montenegró, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia, Tajvan, Thaiföld és Venezuela is. 

Romániából két együttes utazik hazánkba: a marosludasi Hajdina Táncegyüttes és a Vajdaszentiványi Hagyományőrzők. Szerbia, Kishegyes büszkeségei a Rizgetős Táncegyüttes. A tavalyi év sikerén felbuzdulva az idén is a fesztivál minden egyes napja különleges és sajátos elnevezést kap. Így lesz augusztus 12. a találkozás, szerda Magyarország, csütörtök az öröm, augusztus 15. a barátság napja.
 
Augusztus 16-án, a zene napján a 2008-ban meghirdetett Reneszánsz Év eseményeihez kapcsolódnak a programok. 17. az aranyszív napja, hétfőt a szeretetről nevezték el, augusztus 19. a civileké, 20. minden magyarok napja, csütörtök a búcsúzásé, augusztus 22-én pedig felragyog a gyertyafény.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.