Gucci, a Missoni, a Prada, a Pucci, Versace...

A ruhák, amiket már Mussolini nem hordhatott

Tudta, hogy a második világháború utáni Olaszországnak erős textilipara volt, de divatmárkáinak többségét figyelmen kívül hagyták a nemzetközi felvásárlók, amíg meg nem rendezték az első divatbemutatókat?

2014.04.05 11:55MTI

A The Glamour of Italian Fashion 1945-2014 (Az olasz divat ragyogása 1945-2014) című tárlat azt mutatja be, hogy Olaszország milyen gazdagon hozzájárultt a divathoz a második világháború vége óta egészen napjainkig.

A mintegy 120 ruhát és kiegészítőt felvonultató kiállításon olyan tervezők és divatházak kreációit vehetik szemügyre a látogatók, mint a Dolce&Gabbana, Giorgio Armani, Gianfranco Ferre, a Gucci, a Missoni, a Prada, a Pucci és a Versace, továbbá Giambattista Valli haute couture és Fausto Puglisi pret-a-porter darabjai, illetve a Valentinónak tervező Maria Grazia Chiuri és Pier Paolo Piccioli munkái is helyet kaptak a tárlaton.

A háború utáni Olaszországnak erős textilipara volt, de divatmárkáinak többségét figyelmen kívül hagyták a nemzetközi felvásárlók, egészen addig, amíg az üzletember Giovanni Battista Giorgini meg nem szervezte az ország első divatbemutatóit az 1950-es évek elején, ahová a világ minden tájáról elhívta a sajtó képviselőit - mondta Sonnet Stanfill, a kiállítás kurátora.

"Az amerikai vevők meleg szívvel fogadták a couture költemények kavalkádját, arról nem is beszélve, hogy az olasz ruhák nagyjából harmadannyiba kerültek, mint párizsi társaik, szóval a felfedezés izgalma az olcsóság miatti örömmel párosult" - tette hozzá a kurátor.

A hollywoodi csillagok hamar rákaptak az olasz dizájnra, így a Victoria és Albert Múzeum tárlatán többek közt a néhai Elizabeth Taylor Bulgari-ékszerei és Ava Gardner, valamint Audrey Hepburn egykori ruhakölteményei sorakoznak.

A kiállítás végén egy rövid dokumentumfilm taglalja az olasz divatiparra váró kihívásokat, úgy, mint az olcsó munkaerőt alkalmazó piacokkal való verseny és a nagy divatházak marketingereje, amely megnehezíti a feltörekvők számára, hogy megvessék a lábukat az iparban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.