Tévedések komédiája

A Nagyváradi Szigligeti Színház Budapesten

A Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulatának vendégjátékában látható augusztus 16-án William Shakespeare Tévedések komédiája című színműve a Városmajori Szabadtéri Színpadon Bodolay Géza rendezésében.

2008.08.07 13:45ma.hu
hirdetés

A Tévedések vígjátéka címen közismert színművet Shakespeare az 1590-es évek elején írta a római vígjátékíró, Plautus Menaechmi (Az ikrek) című vígjátéka nyomán; 1594-ben mutatták be először. 

A mostani bemutatóra Bodolay Géza rendező Arany László fordítása nyomán új szövegkönyvet készített, melyben a darab az angol eredetinek megfelelően. A tévedések komédiája címet kapta. Shakespeare komédiájának helyszíne Efezus városa, amely térbeli és időbeli meghatározatlanságánál fogva sehol sincs és bárhol lehet. Ide érkezik meg Szirakúzából előbb a fiai megkeresésére indult kereskedő, Solinus, majd efezusi Antifólusznak és szolgájának, Drómiónak az ikertestvére, kiket nem sokkal a születésük után egy hajótörés elválasztott egymástól.
 
A Tévedések komédiája klasszikus vígjátéki motívumokra – alaktévesztés, helyzetkomikum – épít, a mostani előadás mindenféle archaizálást és színházi illúziókeltést elkerülve arra törekszik, hogy a shakespeare-i kérdéseket a teatralitás talán szokatlanabb eszközeivel, itt és most szólaltassa meg. 

Szereplők: Ács Tibor, Dobos Imre, Kardos M. Róbert, Dimény Levente, Hajdu Géza, Kiss Csaba, Herman Ferenc, Szotyori József, Csiky Ibolya, Fodor Réka, Gajai Ágnes, Tóth Tünde, Molnár Júlia, Csepei Róbert, Pál Hunor, Gavris Christina, Gavris Ramona. 

Időpont: Augusztus: 16. 20:00 
Helyszín: Városmajori Szabadtéri Színpad

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.