Stúdió

Kortárs német szerző szürreális fekete komédiája Kaposvárott

A színdarab története egy multinacionális cégnél fejlesztőmérnökként dolgozó férfiről szól, aki egy napon megtudja, hogy rettenetesen csúnya az arca.

2014.01.06 03:30MTI

Egy kortárs német szerző szürreális fekete komédiáját, Marius von Mayenburg A csúnya című darabját mutatják be kedden a kaposvári Csiky Gergely Színház stúdiójában.

A színdarab története egy multinacionális cégnél fejlesztőmérnökként dolgozó férfiről szól, aki egy napon megtudja, hogy rettenetesen csúnya az arca. Emiatt, noha elfogadták legújabb fejlesztését, annak bemutatását másra, egy kollégájára bízzák. Lette, a darab főszereplője ekkor elhatározásra jut: eladhatónak, azaz szépnek kell lennie. Egy műtét segítségével olyan arcot kap, amelyről mindenki csak álmodozik. Idővel Lette arca megsokasodik, egyre több ember tűnik fel az ő arcával, mindenki úgy akar kinézni, mint ő.

A főhős élete gyökeresen megváltozik, személyisége átalakul. Mi maradt odabent, az arc mögött, s milyen álmok jönnek ezután? E kérdésekre is igyekszik választ adni az előadás, amelyet Némedi Árpád, a kaposvári társulat tagja állít színpadra.

Az eddig színészként ismert Némedi Árpád 1988 óta tagja a kaposvári teátrumnak, ez az első rendezése.

Az MTI érdeklődésére elmondta: a darab témája mellett annak szerkezetét is roppant izgalmasnak találta. Például azt, hogy a jelenetek egymásba folynak, s minden színész több szerepet játszik - magyarázta a rendező, hozzátéve, hogy a díszlet is ezt az állandó átalakulást, játékot szolgálja és számos meglepetéssel szolgál.

A rendezői "szerepről" Némedi Árpád úgy vélekedett, hogy az egy "érdekes utazás", hiszen most saját színészkollégáit instruálja, vezeti. Hozzátette: szándéka szerint igazi műhelymunka eredményeként ölt végső formát az előadást.

A darab Veress Anna fordításában kerül színre, a főbb szerepeket Takács Géza, Német Mónika, Gyuricza István és Szvath Tamás játssza. A díszlet Szalai József, a jelmez Kovács Andrea munkája.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.