Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztusban!

Sajátos látásmód és kortárs művészet Pannonhalmán

Idén is az augusztus 20-át követő hétvégén kerül sor a Pannonhalmi Főapátságban az Arcus Temporum művészeti fesztiválra, amely bátorságával és sajátos látásmódjával az elmúlt négy évben kivívta mind a szakma, mind pedig a közönség elismerését.

2008.07.25 19:45ma.hu
Frenák Pál darabja

A fesztivál célja az "időívek" megrajzolása a különböző művészeti ágak egy-egy időben távoli pontja és a kortárs alkotások között. Az ötödik évében lépő Arcus Temporum 2008-ban is igen gazdag és önmagában is figyelemreméltó zenei programmal jelentkezik: a két főszereplő Pjotr Iljics Csajkovszkij és az ötvenedik születésnapját ünneplő, dán Bent Sorensen. 

A kortárs dán művészet erejét különösen a filmművészeten keresztül ismerhette eddig a magyar közönség. Az itthon még ismeretlen Sorensen a jelenlegi dán zene kiemelkedő alkotója, akinek műveit világszerte játsszák. A két zeneszerzői életmű szembesítését olyan előadóművészek közreműködése mellett élvezhetjük, mint a legjelentősebb skandináv modernzenei együttes, a Cikada Ensemble, továbbá hazai, valamint szlovákiai és cseh kiválóságok (Csalog Gábor, Csordás Klára, Boris Lenko, a Keller Vonósnégyes, az Eugen Suchon Quartet, a Szent Efrém Férfikar és az UMZE Kamaraegyüttes). A dán művész után, 23.30 órától a Berlinben élő kitűnő jazzgitáros, Snétberger Ferenc ad szólóestet. 

Az Arus Temporum minden évben a kortárs színház és táncszínház egy-egy alkotóját vagy együttesét látja vendégül. 2005-ben nyolc magyar "alternatív" együttes kapott megbízást, hogy Dante Divina Commediájára készítsen közös produkciót. 2006-ban a New Yorkban élő Eiko és Koma személyében a japán bútó hagyományának fontos alkotó párosa, 2007-ben pedig Cindy Van Acker volt a fesztivál vendége Svájcból. 

Idén a Párizsban élő táncos-koreográfus, Frenák Pál együttesének új darabjának (InTimE) premierjét láthatja a közönség. Az új Frenák-darabban - a víz és a színpadon mozgó testek földszerű, titokzatos argil-fényének hatására - már nem csak az én és te, hanem az innen és túl határai is fellazulnak. 

A főapátság idei időszakos kiállítása (Az ikontól az installációig) nyilvánvaló módon kapcsolódik az "időívek" tematikához: a monostor gyűjteményéből tizenhárom régi kép folytat párbeszédet kortárs alkotásokkal. A tizenhárom alkotás köré szövődő beszélgetés a szakralitás témáját szólaltatja meg olyan alkotók közreműködésével, mint Érmezei Zoltán, Eperjesi Ágnes, Baglyas Erika, Philippe Brame, Chilf Mária, Duliskovich Bázil, Imre Mariann és Vojnich Erzsébet. A fesztivál szombat (augusztus 23.) éjszakai különleges programja az Élőkép Társulat - színház és képzőművészet határán mozgó - előadása, a Végtelen. 

Új elemmel is bővül az Arcus Temporum fesztivál programja: a Millenniumi Emlékmű patinás terében, amelyet az eddigi fesztiválokon kiállítótérként használtak, idén - Lovas Ilona és Kicsiny Balázs installációja után - hazai filmrendezők rövidfilmjét láthatják az érdeklődők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.