Zenével zárult a Kínai magyar év

Pekingi Musicathlon Fesztivál

A Zeneakadémia tanárainak és növendékeinek kétnapos koncertprogramjával ért véget a Kínai Magyar Évad. A pekingi Musicathlon Fesztiválon négy földrész művészei találkoztak, hogy népszerűsítsék Ázsiában a klasszikus zene legnemesebb hagyományait.

2008.07.24 19:15ma.hu

Július 8-24. között rendezték meg Pekingben a Musicathlon Fesztivált. E rangos nemzetközi koncertsorozat célja az volt, hogy az olimpia mintájára négy kontinens (Ázsia, Amerika, Európa, Ausztrália) legkiválóbb zeneakadémiáinak tanárai és növendékei találkozhassanak, jobban megismerhessék egymás munkásságát, egyúttal népszerűsítsék Ázsiában a klasszikus európai zenét. 

Hazánkat a Zeneakadémia rektora, dr. Batta András és az intézmény néhány kiváló ifjú művésze, tanára: Farkas Gábor (zongora), Tömösközi László (ütőhangszerek), Lajkó István (zongora), Várdai István (cselló) képviselte. 

"Kínában egyre növekvő érdeklődés mutatkozik meg a klasszikus európai zene iránt. Rengetegen tanulnak zenét. A Liszt Akadémia mint ennek a zenekultúrának egyik világszerte elismert örököse, szívesen vállalja fel Ázsiában is az oktató szerepet. Ki tudja, talán néhány évtized múlva épp Ázsiában virágzik majd ki újra az Európában kissé hervadó tradíció?" - mondta Batta András. 

A fesztivált a Pekingi Központi Konzervatórium és a Yale Egyetem zenei fakultása szervezte. A budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia mellett a londoni Royal Academy of Music, a Sibelius Akadémia Helsinkiből, a New York-i Juillard School of Music, a Salzburgi Mozarteum, a Bécsi Zeneakadémia, a Korean National University for the Arts, a Shanghai Conservatory és a Sidney Conservatory vett részt a programsorozatban. Minden intézmény két napon át kapott lehetőséget arra, hogy bemutathassa a kínai szakemberek és a közönség előtt tudását koncertek, előadások, mesterkurzusok formájában. 

A magyar művészek július 17-18-án léptek fel a pekingi hangversenyteremben, a koncerteken Beethoven, Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti műveit tolmácsolták.

Ez a fellépéssorozat volt egyúttal az Oktatási és Kulturális Minisztérium által szervezett Kínai magyar év záró rendezvénye.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.