Látványos ünnepség

Megtartották a behajtási ünnepet a Hortobágyon

A pásztorok védőszentje, Dömötör napján véget ért az idei legeltetési szezon a Hortobágyon: szombaton látványos behajtási ünnep keretében terelték be az állatokat a téli lakhelyükre.

2013.10.26 17:42MTI
MTI

A hideg idő beálltával, ahogy a napok egyre rövidülnek, Hortobágyon a régi népszokás hagyományait követve a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülődnek: az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre, hiszen az állat a "havat hazahozta a hátán", vagyis már nem talált táplálékot a határban - idézte a hagyományokat a behajtási ünnepen Szabó Csaba, a Hortobágyi Génmegőrző Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Utalt rá, hogy a behajtásnak megvoltak a jeles napokhoz kapcsolódó határnapjai: a marhákat Katalin vagy Mihály napján, a juhokat Dömötör napján hajtották haza. Ehhez az eseményhez kapcsolódott a pásztorok elszámoltatása és a bérfizetés is.

A behajtás népszokása elevenedett meg szombaton a Kilenclyukú híd lábánál, amikor az állatokat - a rackajuhokat, a szürke marhákat, a nóniusz lovakat és a bivalyokat - áthajtották a hídon, majd a pásztorok elszámoltak az év során rájuk bízott jószágokkal.

A behajtást csikósok bemutatója, valamint díjnyertes tenyészállatok bemutatása kísérte szombaton a Hortobágyon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.