Ponty, busa, harcsa, amur...

Őszi lehalászás vette kezdetét a hortobágyi halastavakon

Megkezdődött az őszi lehalászás a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. halastavain: a két hónapig tartó hálóvetés során 1000 tonna pontyot, 300 tonna busát és 100 tonna egyéb halat, főként harcsát és amurt fognak ki.

2013.10.12 15:15MTI

Lupsán Róbert vezérigazgató a szombati lehalászási ünnepen elmondta: 5000 hektár vízfelületen, összesen 50 tóból fogják ki a tetemes mennyiségű halat; egy részüket folyamatosan értékesítik, a többi hal teleltető tóba került.

A hazai hagyományok szerint decemberben vásárolnak a legtöbben halat: ebben a hónapban mintegy 500 tonna halat értékesít itthon a Hortobágyi Halgazdaság - fűzte hozzá Lupsán Róbert.

Elmondta azt is, hogy szállítanak hortobágyi halat Romániába, Lengyelországba és Szerbiába is. "Az országban a legfinomabbnak tartott hortobágyi hal egyedi ízét a szikes talajban lévő tiszta vizű tavaknak, s a vegyszer- és gyógyszermentes, homeopátiás nevelésnek köszönheti" - magyarázta a vezérigazgató.

A kifogott halmennyiség csaknem egyharmadát elepi halfeldolgozójukban szeletelik, filézik az értékesítés előtt, illetve halászlé alapot készítenek belőlük. A Hortobágyi Halgazdaság Zrt. tavalyi érbevétele 1,3 milliárd forint volt, és a társaság az idén is hasonlóra számít - közölte az MTI-vel a vezérigazgató. Ezen a hétvégén harmadik alkalommal rendezték meg a lehalászási ünnepet a Hortobágyon.

Az elepi halastónál az érdeklődők két napon át kísérhetik figyelemmel a lehalászási munkákat, miközben a tóparton kulturális programok, ételkóstolók várják a résztvevőket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.