Meghosszabbították

Két héttel tovább lesz nyitva a Schiele-kiállítás

A több mint 80 alkotást bemutató tárlaton 55 Schiele-mű látható, nagy részük a bécsi Leopold Múzeumból érkezett Budapestre. A kiállításnak eddig ötvenezer látogatója volt - közölte a múzeum szerdán.

2013.09.25 18:31MTI
Fotó: MTI

Két héttel később, szeptember vége helyett október 13-án zár be a Szépművészeti Múzeum Egon Schiele és kora című kiállítása, amelyen a bécsi korai expresszionizmus nagy hatású alkotója és a stílus számos további bécsi képviselője mutatkozik be.

A több mint 80 alkotást bemutató tárlaton 55 Schiele-mű látható, nagy részük a bécsi Leopold Múzeumból érkezett Budapestre. A kiállításnak eddig ötvenezer látogatója volt - közölte a múzeum szerdán.

A tárlat a Szépművészeti Múzeumban őrzött Schiele- és Oskar Kokoschka-rajzokkal, illetve -festményekkel és néhány, magángyűjteményben lévő, eddig kiállításon még nem szerepelt művekkel egészült ki.

A kiállítás két teremben, 12 nagy tematika köré építve mutatja be a korszakot: az identitás, a secession, az örökség, a bécsi korai expresszionizmus, Richard Gerstl, Oskar Kokoschka, az emberábrázolás, a stílusváltás Schiele alkotásain, az anya gyermekével, a bécsi modernizmus második generációja, az erotika és az utolsó évek művei című kiállításrészek vezetik végig a látogatót a tárlaton, olyan híres darabokat felvonultatva, mint az Önarckép lampionvirággal, a Remeték, a Fekvő női akt, a Hasonmás, a Trude Engel arcképe, a Halott anya, a Schiele íróasztala, a Lány (Szűz), de látható Schiele számos más aktja és erotikus nőábrázolása is.

A kiállításon a közönség találkozhat a bemutatott korszak Szépművészetiben őrzött remekműveivel is, például az Ölelkező lányok és az Álló fiúakt című képekkel vagy Kokoschka Veronika kendője című alkotásával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.