Egon Schiele és kora

Kicsomagolták Schiele Fekvő női aktját - június 26-án nyit a tárlat

A Szépművészeti közönsége ötvenöt Schiele-festménnyel, akvarellel és grafikával találkozhat, mellettük pedig olyan kortársak munkáival, mint Oskar Kokoschka vagy Gustav Klimt.

2013.06.12 19:49MTI
Fotó: MTI

Szerdán csomagolták ki a Szépművészeti Múzeumban Egon Schiele Fekvő női akt című olajfestményét, amely a több mint nyolcvan alkotást felvonultató, június 26-án nyíló Egon Schiele és kora című tárlatra érkezett a bécsi Leopold Múzeumból.

"Évek óta tárgyaltunk a Leopold Múzeummal egy hasonló kiállítás létrehozásáról, ennek eredménye, hogy a világ legnagyobb Schiele-gyűjteménye most hetven alkotást kölcsönöz a budapesti kiállításra" - mondta az akt kicsomagolása előtt a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

Baán László kiemelte: az árvíz miatt az utolsó pillanatig kérdéses volt, elindulhatnak-e az összesen jóval több, mint 100 milliárd forintos biztosítási értékű művek, végül azonban megérkezek a szállítmányok. A Szépművészeti közönsége így ötvenöt Schiele-festménnyel, akvarellel és grafikával találkozhat, ezek mellett pedig olyan kortársak munkáival, mint Oskar Kokoschka, Gustav Klimt, Anton Kolig, Richard Gerstl vagy Anton Faistauer.

Bodor Kata, a kiállítás kurátora beszámolt arról, hogy a tárlatra érkezőket a bécsi korai expresszionizmus nagy hatású alkotójának egyik főműve, az Önarckép lampionvirággal című olajfestmény fogja fogadni. Az első teremben a mindössze tízéves alkotói periódus első felének munkái kaptak helyett, itt láthatók majd a szecessziós korszak rajzai és az önarcképek többsége.

Egon Schiele szoros kapcsolatot ápolt a bécsi szecesszió vezéralakjával, Gustav Klimttel, aki egy festményén és négy rajzán keresztül lesz jelen az első egységben, de itt látható a tragikus sorsú, 25 évesen öngyilkos Richard Gerstl egy női portréja és két tájképe is.

Az életpálya második felét és az aktok zömét felvonultató terembe négy olyan rajz vezet át, amely Schiele korában megbotránkoztatónak számított. A festőnek 1912-ben "erkölcstelenség" vádjával börtönbe kellett vonulnia pornográfnak ítélt munkáiért.

A második teremben kap helyet a tárlat szerdán kicsomagolt, másik ikonikus munkája, az 1917-ben készült Fekvő női akt, és a közönség itt találkozhat az anya-tematikát feldolgozó alkotásokkal - árulta el Bodor Kata.

A Szépművészeti Múzeum Schiele-kiállítása június 26-tól szeptember 29-ig lesz látogatható.

Fotó: MTI


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.