Lehetséges!

Pandák ürülékéből üzemanyag?

Aranyat érhet a bioüzemanyag termelésében a pandák ürüléke, mert olyan baktériumok vannak benne, amelyek etilalkohollá alakítják át a növények rostjait.

2013.09.11 19:55MTI
http://www.freedigitalphotos.net

Amerikai kutatók a memphisi állatkert két pandájának ürülékéből 40 fajta baktériumot különítettek el, és azt tapasztalták, hogy ezek a mikrobák rendkívül hatékonyak a növényi rostok cukorrá alakításában, amelyet azután más baktérium erjedésre késztet.

A Mississippi Állami Egyetem tudósai azért vizsgálták a pandaürüléket, mert ezek a medvék szinte kizárólag bambuszt esznek, szervezetük pedig ehhez igazodón képes gyorsan megemészteni a növény rostjait és kellő mennyiségben kinyerni tápanyagot a tápértékét tekintve meglehetősen szegény bambuszból.

A pandabaktériumokkal jóval olcsóbbá lehetne tenni a bioüzemanyag termelését, mivel eddig külön eljárással kellett előkészíteni a növényi alapanyagot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.