Feltárás

Konstantinápoly ókori kikötőjének feltárásakor 37 hajóra leltek

Harminchét elsüllyedt hajót találtak Konstantinápoly ókori kikötőjének feltárásán, a hajókat felhozták, és az Európai Unió támogatásával török régészek helyreállítanak közülük párat.

2013.08.29 20:25MTI
http://www.freedigitalphotos.net

A kikötő maradványaira a Boszporusz-szoros európai partján fekvő Yenikapi városrészben, a Marmaray-alagút építése során bukkantak 2004-ben. A nyolc éve folyó feltárási munkálatok során a felszínre hozták a 37 elsüllyedt hajó maradványait, valamennyi hajó a 7. és a 11. század között épült.

A hajószerkezeteket az isztambuli régészeti múzeumba és a bodrumi víz alatti régészeti kutatóintézetbe szállították konzerválásra. A szakemberek most hozzálátnak néhány hajó helyreállításhoz, az Európai Unió támogatásával megvalósuló projekt 24 hónapig tart.

Ufuk Kocabas professzor, a projekt vezetője, az Isztambuli Egyetem tengerrégészeti fakultásának vezetője az Anadolu török hírügynökségnek elmondta, hogy a világ legnagyobb középkori hajógyűjteményét tárták fel a térségben. A legöregebb hajó mintegy 1500 éves. Helyreállításuk egy hosszú folyamat lesz. A hajótörzseket különféle vegyi anyagokkal fogják megerősíteni. Az egyik hajó pontos másolatát is elkészítik eredeti méretében.

Konstantinápoly ókori kikötője a Kr.u. 4. században, I. Theodosius római császár (379-395) uralkodása alatt épült és a 10. század végéig használták. A kikötő feltárása során a hajószerkezetek mellett eddig több tízezer különböző más lelet is előkerült, amelyek a több mint 8500 éve benépesült terület történetéről mesélnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.