Közös gyakorlat

Amerikai vizekre indultak a kínai hadihajók

Van köztük egy torpedóromboló, egy fregatt és egy nagy ellátóhajó, és egy helikopter is tartozik az egységhez. Legénységük létszáma 680.

2013.08.21 13:27MTI
Fotó: MTI

Három kínai hadihajó kifutott a kelet-kínai Csingtao kikötőjéből, hogy Hawaii szomszédságában részt vegyen egy kutató-mentő tengeri gyakorlaton az Egyesült Államok haditengerészetével közösen - számolt be erről a kínai média szerdán.

A hajók összesen 16 ezer tengeri mérföldet (29 632 km) fognak megtenni mire visszaérnek. Van köztük egy torpedóromboló, egy fregatt és egy nagy ellátóhajó, és egy helikopter is tartozik az egységhez. Legénységük létszáma 680.

A kínai haditengerészet parancsnokhelyettese Hszü Hung-meng a katonadiplomácia fontos eseményének nevezte a küldetést, s utalt rá, hogy a hajók Ausztráliát és Új-Zélandot is felkeresik. Ausztrál vizeken a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) tagországaival közös gyakorlaton vesznek majd részt.

A kínai-amerikai közös tengeri gyakorlatot azt követően tartják, hogy a két ország hadseregének első emberei hétfőn Washingtonban megállapodtak a további közös akciók, gyakorlatok, látogatások bővítésében, a hadseregközi kapcsolatok fokozásában. A Pentagonban Chuck Hagel tárcavezetőnek volt vendége Csang Vang-csüan.

A találkozót követő tájékoztatón Hagel ismételten annak a reményének adott hangot, hogy a kapcsolatok fejlesztését célzó törekvéseik idővel egyfajta átláthatóságot eredményeznek, annak érdekében, hogy a felek a jövőben jobban megértsék egymás szándékait, mint a múltban.

Kínai katonai szakértők egyelőre nem láttak áttörésre utaló jeleket a két hadsereg közötti kapcsolatokban, de úgy vélték, a bizalomerősítés apró lépéseire szükség van, hogy - mint Hagel is fogalmazott: csökkentsék a tévedések, a nem kívánt feszültségek és a konfliktusok lehetőségét.

Megfigyelők emlékeztetnek, a két ország hadserege között csak nőtt a bizalmatlanság, amióta Washington meghirdette az ázsiai és csendes-óceáni térségre összpontosító stratégiai programját.

Csang Washingtonban is szóba hozta, országa bízik abban, hogy e stratégia békét hoz a régióba, s nem Kína gyengítése a célja. Hozzátette: senkinek sem szabad alábecsülnie Kína eltökéltségét arra, hogy megvédje az ország területét, szuverenitását és tengeri jogait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.