A térségben maradnak

Atomfegyverrel felszerelt amerikai hadihajók a dél-koreai partoknál

A dél-koreai partoknál maradnak az atomfegyverrel felszerelt amerikai hadihajók, miután április végén véget érnek a térségben a két ország közös hadgyakorlatai.

2013.03.12 08:46MTI

Az újság megszólaltatott egy szöuli kormányilletékest, aki szerint az amerikai hadihajók azért maradnak a térségben, hogy észak-koreai támadás esetén az amerikai védőernyő teljes mértékben szavatolni tudja Dél-Korea biztonságát.
   
A tisztségviselő szerint egy észak-koreai atomtámadás esetén válaszcsapásul az Okinavára és Guamra telepített amerikai atomfegyvereket vetik be, de mivel ehhez bizonyos idő kell, szükség van arra, hogy a Koreai-félszigetnél is legyenek atomfegyverek. Az illetékes nem mondta meg, hogy milyen hadihajók maradnak a térségben, de szakértők szerint atommeghajtású tengeralattjárókról lehet szó.
   
A március elejétől tartó Foal Eagle fedőnevű hadgyakorlatban mintegy tízezer amerikai és kétszázezer dél-koreai katona vesz részt. A manőverekben egy amerikai repülőgép-hordozót, F-22-es lopakodó vadászgépeket és B-52-es bombázókat is bevetnek. Az április 30-áig tartó gyakorlaton egyebek mellett partraszállási műveleteket végeznek a két ország katonái egy esetleges észak-koreai támadásra való felkészülés jegyében. Ezzel párhuzamosan hétfőn megkezdődött a két ország 13 500 katonájának részvételével egy másik, számítógéppel szimulált közös hadgyakorlat is.
   
A két gyakorlat a februári észak-koreai kísérleti atomrobbantás által okozott feszültségek közepette kezdődött. Észak-Korea előzőleg "megsemmisítéssel" és "atomháborúval" fenyegette meg Washingtont a kéthónapos gyakorlat megrendezésének esetére.
   
A dél-koreai védelmi minisztérium kedden elutasította az állandó észak-koreai fenyegetőzést. Kim Min Szeok, a tárca szóvivője szerint Phenjan így akar lélektani nyomást gyakorolni Szöulra és Washingtonra, odahaza pedig támogatást szerezni. Kim szerint miközben Észak-Korea háborús légkört próbál teremteni a térségben, jelenleg semmi jele annak, hogy újabb atomrobbantásra vagy rakétakísérletre készülne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.