Adódtak nehézségek

Hatórás űrsétát tett a két orosz űrhajós - kisebb döccenőkkel

El kellett volna helyezniük az ISS-en az optikai távcső két kamerájának állványzatát, de amikor hozzáláttak a munkához, tudatosult bennük, hogy ha ezt az előírások szerint teszik, pontatlan lesz a kamerák tengely menti mozgása.

2013.08.23 07:17MTI
Fotó: MTI

Adódtak nehézségek a Nemzetközi Űrállomás (ISS) két orosz fedélzeti mérnökének csütörtöki hatórás űrsétáján, ennek ellenére sikeresen végrehajtotta a tervbe vett feladatokat.

Fjodor Jurcsihin és Alekszandr Miszurkin másodszor lépett a nyílt világűrbe hat nap leforgása alatt a Földtől 400 kilométeres magasságban keringő űrállomásról. A hatórás űrséta alatt több feladatot hajtottak végre. Először a Zvezda modulról leszereltek egy lézeres távközlési eszközt, amely nagysebességű adatátvitelt tett lehetővé az ISS és a földi irányító központ között.

A következő feladat végrehajtása már nem ment ilyen simán. El kellett volna helyezniük az ISS-en a novemberben érkező optikai távcső két kamerájának állványzatát, de amikor hozzáláttak a munkához, tudatosult bennük, hogy amennyiben az előírások szerint teszik ezt, pontatlan lesz a kamerák tengely menti mozgása, ami egyben a teleszkóp pontatlanságát is jelentené.

Azt az utasítást kapták az irányító központtól, hogy vigyék be a felszerelést a zsilipkamrába, és lássanak hozzá a következő feladathoz, vizsgáljanak meg egy, az európai teherűrhajó dokkolásánál használt antenna fedeleit, mert egyiküket lebegni látták az ISS közelében. Miközben ezt a feladatot végezték, a földi irányító központ orosz mérnökei azt az utasítást adták nekik, hogy mégis fejezzék be az előző feladatot, mert az észlelt hiba a későbbiekben korrigálható.

Az űrséta végén, mielőtt visszatértek volna a fedélzetre, az űrhajósok egy orosz zászlót vettek elő a zsilipkamrából, integettek vele a kamerába, és ünnepi beszédet is mondtak az Orosz Zászló Napja alkalmából.

Fjodor Jurcsihinnak ez volt immár a nyolcadik űrsétája, míg Alekszandr Miszurkin pedig most harmadszor lépett ki a nyílt kozmoszba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.