Operaház

Spanyol zenemű előadása katolikus és zsidó összefogással

Az ártatlanok szenvedése című kompozíció a 21. század jelképes muzsikája. Az elkötelezett hit zenéje, mert az emberi szeretet felülemelkedik téren és időn, vallásokon és felekezeteken. Ebben találkozik a zsidó és a keresztény szellem.

2013.06.26 00:30MTI
Fotó: MTI

Kiko Argüello spanyol szerző és festőművész Az ártatlanok szenvedése című szimfonikus alkotását adja elő 110 hangszeres zenész és 90 énekes csütörtökön este a Magyar Állami Operaházban. A koncert a magyar katolikus és zsidó közösségek támogatásával valósul meg Birkenau és Lublin után Budapesten.

Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek és Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója kedden délután közös sajtótájékoztatón beszélt a hangverseny budapesti létrejöttéről és hivatásáról.

"Kiko Argüello a fiatalabb spanyol zeneművészek közé tartozik, nem sorolható a holokauszt nemzedékek közvetlen érintettjei közé" - hangsúlyozta Zoltai Gusztáv. "Lelkét gyermekkorának mérhetetlen nyomora fogta meg. Az ember gyalázatos kiszolgáltatottsága, a tehetetlen megalázottság, az értelmetlen gonoszság elviselése".

Hozzátette: az emberi élet tiszteletének tagadása, a szenvedéssel szembeni érzéketlenség vezetett el a náci lágerek lidérces valóságához.

Az ártatlanok szenvedése című kompozíció a 21. század jelképes muzsikája. Az elkötelezett hit zenéje, mert az emberi szeretet felülemelkedik téren és időn, vallásokon és felekezeteken. Ebben találkozik a zsidó és a keresztény szellem - mondta a műről.

Erdő Péter bíboros úgy vélte, hogy nagy sikerű darabról van szó, amelyet Boston, New York, Chicago, Betlehem és Jeruzsálem után most Közép-Európában is megismerhetnek az emberek. Egyszerű és érző szívű feldolgozása témának, amely magában hordozza a barátság üzenetét - tette hozzá.

Felidézte: hétfőn Ferenc pápa a Vatikánban a Vallásközi Konzultációs Zsidó Bizottságot fogadva azt hangoztatta, hogy "keresztény nem lehet antiszemita. Az emberi lény nagy változásokat él át és ebben szükségünk van egymásra."

Erdő Péter bíboros rámutatott: a katolikus egyház fejének munkásságában ennek a kijelentésnek fedezete van, hiszen Buenos Aires érsekeként jó kapcsolatot ápolt az argentin főváros zsidó közösségének vezetőivel.

Négy hónapnyi kemény szervezőmunka után hozzák Budapestre a zeneművet és előadóit - árulta el Radnóti Zoltán rabbi. A spanyol előadók erre a zeneműre szerveződnek együttessé, fellépésüket Pau Jorquera vezényli. Vasárnap Auschwitzban, hétfőn Birkenauban, kedden Lublinban hangzott-hangzik el a darab. Radnóti Zoltán a birkenaui hangversenyen 12 ezer főnyi közönséggel hallgatta meg az emelkedett, a szenvedőnek tiszteletet adó, mégis jókedvű muzsikát.

Az eseményen az ártatlan áldozatokért imát mond Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek. Köszöntőt mond Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.