Zűrzavar

Szomorú szappanopera: Tóásó-ügy, és ami mögötte van - koncepciós per, vagy terrorizmus?

Négy év elteltével továbbra is zűrzavaros a kép abban a bolíviai bírósági ügyben, amelyben 39 személy, köztük a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Előd ül a vádlottak padján, miközben helyi források egyre több jelre utalva állítják, hogy koncepciós perről van szó.

2013.04.16 21:32MTI

Pont négy évvel ezelőtt, 2009. április 16-án hajnalban bolíviai kommandósok a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot, valamint a román és magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt letartóztatták.

A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy terrorcsoportot számoltak fel, amely Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni, ezen kívül az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. A kommandós akció két túlélőjét már rég szabadon kellett volna engedni, mivel a bolíviai törvények szerint 36 hónapnál hosszabb ideig senkit nem tarthatnak előzetes letartóztatásban. Maga a bírósági tárgyalás is akkor kezdődött, amikor már lejárt az említett határidő, de ez a tény számos magyarországi hivatalos felhívás ellenére sem zavarta különösebben a latin-amerikai állam igazságszolgáltatási szerveit.

Ellenzéki politikusok többször kifejtették, hogy a pert Morales elnök saját hazai ellenfeleinek a megsemmisítésére használja fel. Akár így van, akár nem, az biztos, hogy egyeseknek érdekük fűződik a per végtelenségig való elhúzására. A szándékos késleltetés számára jó ürügyként szolgált, hogy a 39 vádlottat különböző városokban tartják fogva, így állítólag nem volt könnyű kijelölni a tárgyalás végleges helyszínét. Egy korábbi bíróság úgy döntött, hogy Santa Cruzban tartsák a pert, de helyszínként felmerült Cochabamba városa is, végül La Pazban vette kezdetét a tárgyalás.

Kétségtelen, hogy több vádlott egészségi állapota nem tette lehetővé a fáradtságos utazásokat, ehhez képest ötször változtatták meg a tárgyalás helyszínét, menet közben kicserélték a hivatásos bírákat és az ülnököket is. Az államot képviselő Marcelo Soza ügyész személye okozta a legtöbb zavart a perben. Amilyen eltökéltnek tűnt a vád megfogalmazásában és előterjesztésében, annyira ellentmondásossá vált későbbi viselkedése.

A bolíviai média egy része többször közölt olyan részleteket, amelyek alapján erősen gyanítani lehetett, hogy a négy évvel ezelőtti kommandós akció megrendezett "esemény" volt, valamilyen módon Rózsa Flores csoportját állítólag maga a bolíviai titkosszolgálat "behúzta a csőbe", olyan látszatot keltve, mintha e csoport valóban valamiféle államellenes terrorista összeesküvés szereplője lett volna. Soza mindig tagadta ezeket a sajtóban megjelent feltételezéseket.

A parlamenti ellenzék néhány személyisége mindenesetre gondoskodott arról, hogy a gyanús elemek nyilvánosságra kerüljenek. Így napvilágot látott egy olyan hanganyag, amelyben vélhetően Soza mond el néhány dolgot egy bizalmas barátjának. Periratok eltűnéséről, hamis bizonyítékok kreálásáról, a bolíviai kormányzaton belüli érdekcsoportok zsarolási ügyleteiről hallhatók részletek, a főügyész megvallja: a kormányzati minisztérium egyik tisztségviselőjétől hallotta, hogy ha a "terrorista összeesküvésről" szóló bírósági ügy összeomlik, "Evo is bukik".

Említést tesz egy revolverről, amelyet a 2009. április 16-án a Rózsa Flores Eduardo és társai ellen végrehajtott akció során vitt a helyszínre a kommandó egyik tagja. Soza ugyan hamisítványnak nevezte a hanganyagot, de ezután elbújt a világ elől, csak hetek múlva jelent meg újra, de már várta őt egy másik hangfelvétel. Azon is állítólag az ő hangja hallható, Rózsa Eduardo Flores és társai meggyilkolásának megrendezettségéről árul el részleteket.

Az ügyész ezután vizsgálóból vizsgált személy lett, ügyvédje pedig olyan hanganyagot kerített elő, amelyen a Sozát kompromittáló felvétel előterjesztője - egy ellenzéki szenátor - "vallja be", hogy összevágott hanganyaggal akarta lejáratni Sozát. Szappanoperához lehetne hasonlítani a történetet, ha nem emberi sorsokat érintene. Miközben az ügy érdemi része egy tapodtat sem haladt előre, a vádlottakat sok ezer kilométeres utakra kényszerítették a tárgyalási helyszínek változtatása miatt, sokan nehezen viselik az időjárási különbségeket.

De a legnagyobb baj az, hogy a kormány maga is lassúnak tartja a folyamatot, mielőbb szeretné bizonyítani összeesküvés-elméletét, de a rendszeren belüli érdekcsoportok némelyike is "belekavar" az ügybe. A per most elakadt, sokan úgy látják, hogy hamarosan összeomlik a vád egész építménye. Tóásó Előd egyelőre még csak reménykedhet abban, hogy a magyar hatóságok közreműködése esetleg segít helyzetén.

A magyar Külügyminisztérium nemrég közleményben szögezte le álláspontját: egy bajba jutott magyar állampolgár emberi jogai semmilyen formában nem sérülhetnek Bolíviában, amennyiben magyar állampolgárt vonnak büntetőjogilag felelősségre, ennek "ésszerű időben, politikai befolyástól mentes, tisztességes eljárásban, a nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségekkel összhangban" kell megtörténnie.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.