Az egyik vádlott egészségügyi állapota miatt

Február 4-ig elnapolták a Tóásó-per folytatását

Elnapolták február 4-ig a terrorista összeesküvéssel vádolt 39 személy, köztük a magyar és román állampolgárságú Tóásó Előd elleni per folytatását.

2013.01.25 18:29MTI

A Cochabambában kiadott Los Tiempos, illetve a Tarijában megjelenő El País című napilapok internetes portálja szerint a Tarijában zajló tárgyalást az egyik vádlott rossz egészségi állapota miatt kellett felfüggeszteni. Ronald Casteldo Allerding néhány héttel ezelőtt lett rosszul, szívinfarktus gyanújával vitték kórházba, még mindig ott fekszik. 

A tárgyalást a távollétében nem tudják egyelőre folytatni. Két nap azzal telt a tárgyalóteremben, hogy emiatt az ügyész és Casteldo védőügyvédje veszekedéssé fajult ügyrendi vitát folytatott egymással. Marcelo Soza ügyész - aki kétségbe vonja a Casteldo szívproblémájáról szóló információkat - öttagú törvényszéki orvosbizottság felállítását kérte, amely szerinte "hitelesebb" jelentést adhat a vádlott egészségi állapotáról. 

Az újabb halasztás miatt a vádlottakat február 4-ig visszaszállítják fogva tartásuk eredeti színhelyére, így Tóásó Elődnek La Pazban lévő börtönébe kell visszautaznia. Nővére, Tóásó Edit az MTI-nek pénteken elmondta: testvérének erre a napra volt repülőjegye, de az esti órákban még Tarijában tartózkodott. 

Bolíviai kommandósok 2009. április 16-án hajnalban a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A horvát-bolíviai Mario Tadicot, valamint Tóásó Elődöt letartóztatták. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy terrorcsoportot számoltak fel, amely Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni.
 
Az akció két túlélőjét azóta is fogva tartják, holott a bolíviai törvények értelmében 36 hónapnál hosszabb ideig senkit nem tarthatnak előzetes letartóztatásban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.