Világörökség

31 új kérelmet vizsgál az UNESCO

Harmincegy új kulturális, természeti és vegyes helyszín kérelmét vizsgálja az UNESCO világörökségi listájára való felkerülésre az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és kulturális Szervezetének illetékes testülete Phnompenben vasárnap kezdődött megbeszélés.

2013.06.16 20:05MTI

Eredetileg 32 helyszín terjesztette elő kérelmét a listára való felkerülésre, de az UNESCO Világörökség Bizottsága elutasította a vietnami Cat Tien Nemzeti Park előterjesztését az elismerésre, mivel az nem felelt meg a szervezet elvárásainak - közölte Roni Amelan, az UNESCO szóvivője vasárnapi sajtótájékoztatóján a kambodzsai fővárosban. 

A szóvivő úgy vélte, hogy a június 27-ig tartó tanácskozás során 15 helyszínnek van valódi esélye arra, hogy felkerüljön a listára. A 31 helyszín közül nyolc természeti, köztük van a Tiensan-hegység Kínában, az indiai Nagy Himalája Nemzeti Park, az olaszországi Etna vulkán, a kenyai Kenya-hegy-Lewa Nemzeti Park, a mexikói El Pinacate és Gran Desierto de Altar bioszféra rezervátum, a namíbiai sivatag tengerparti része, a Fülöp-szigeteki Hamiguitan-hegység rezervátuma, a tádzsikisztáni Pamir-hegységben lévő Tádzsik Nemzeti Park. 

A négy vegyes - természeti és kulturális - helyszín között van a kanadai Pimachiowin Aki bioszféra rezervátum, a Bissau-Guineai Bissagos (Bijagós)-szigetek, a lesothói Sehlabathebe Nemzeti Park és a Dél-afrikai uKhahlalmba/Drakensberg Park. A 19 kulturális helyszín között található mások között a kínai rizsteraszok Hoghe, a japán Fudzsi-hegy és Alanya történelmi török város. 

A UNESCO világörökségi listáján jelenleg 962 kulturális és természeti nevezetesség van. Ezek közül 38-at, köztük a jeruzsálemi Születés templomát és a floridai Everglades Nemzeti Parkot veszélyeztetettként tartanak számon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.