UNESCO

Németország is csatlakozik a szellemi kulturális örökségi listához

Több éves késlekedés után várhatóan Németország is csatlakozik a szellemi kulturális örökség védelméről szóló UNESCO-egyezményhez, így akár a müncheni Oktoberfest és a jellegzetes türingiai gombóc - egyfajta knédli - is felkerülhet a ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének a listájára.

2012.12.12 12:26MTI

A csatlakozásról a berlini kabinet várhatóan még a héten döntést hoz, három hónap múlva pedig az egyezmény hatályossá is válhat Németországban. A szellemi kulturális örökségről 2003-ban elfogadott szerződést már 148 állam ratifikálta. Németországban az hátráltatta a folyamatot, hogy a tartományokat is be kellett vonni az eljárásba. 

Az egyezmény révén védetté válhatnak különleges népszokások, fesztiválok, technikák és még a gasztronómiai hagyományok is. A szellemi kulturális világörökség listáján szerepel egyebek között a busójárás, a matyó hímzés és a solymászat, utóbbi kettőt idén vették fel. De része lett idén a listának az itáliai hegedűkészítés is, korábban pedig a mediterrán konyha.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.