UNESCO

Az egész magyar tudomány elismerése a párizsi Szentágothai-konferencia

Aligha van olyan szektor Magyarországon, amelyet a világban nagyobbra értékelnének, mint a magyar tudományos élet eredményeit, a magyar tudósokat.

2012.09.14 17:43MTI

Ezt világosan megmutatta a világhírű agykutató, Szentágothai János születésének centenáriuma tiszteletére az UNESCO által pénteken rendezett párizsi konferencia - hangsúlyozta az MTI-nek adott telefoninterjúban Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. 

Az ENSZ Nevelésügyi, Kulturális és Tudományos szervezete, az UNESCO tavalyi közgyűlésén határozott arról, hogy a 2012-es esztendőt Szentágothai János, a múlt század "egyik legelismertebb és legkreatívabb neurobiológusa", valamint Solti György, "a 20. század második felének legnagyobb karmestere" születése 100. évfordulójának szenteli. Szentágothai Jánosra péntek délelőtt tudományos konferenciával emlékeztek, Solti György tiszteletére pedig este koncertet rendeznek az UNESCO székházában Párizsban.
 
"Az UNESCO főigazgató-helyettese Magyarországot, mint a világ tudományos életéhez jelentős mértékben hozzájáruló országot említette" - fogalmazott a tudós társaság elnöke. Hangoztatta, a konferencia Szentágothai János emléke előtt tisztelgett, de méltatta a világhírű magyar agykutató iskolateremtő tevékenységét is, aki "nemcsak kutatott, hanem elindította egy tudományág fejlődését is". Több idegtudományi iskola is született, amelyek eredményeiben ma is érződik hatása. Három magyar kutatónak, Somogyi Péternek, Freund Tamásnak és Buzsáki Györgynek ítélték például oda a 2011-ben első ízben kiosztott, egymillió euró összdíjazású Agy-díjat. 

"A Magyar Tudományos Akadémia elnökeként szívmelengető volt látni, hallani, hogy nemcsak Szentágothai Jánost, hanem tanítványait és tanítványai tanítványait is kiemelten említették, idézték, elismerték, az eredményeiket a világ neurobiológiai kutatásainak élvonalába tartozó kutatók. A meghívott előadók között szerepelt Bert Sakmann Nobel-díjas német fiziológus, a frankfurti Max Planck Neurobiológiai Intézet kutatója, Rodolfo Llinas, a New York-i Egyetem professzora, vagy Colin Blakemore, aki igen fiatalon, 32 évesen lett tanszékvezető professzor Oxfordban. 

Azt is mondhatnánk, hogy a Szentágothai János által elindított és azóta is töretlenül a világ élvonalába tartozó magyar idegtudománynak, a magyar neurobiológiai kutatásoknak az elismerését is jelenti, hogy az UNESCO a 2012-es évet Szentágothai János emlékének szentelte. Azt gondolom, hogy erre büszkének kell lennünk, de feladatunk is van. Meg kell teremtenünk a most középiskolás, egyetemista, vagy kezdő kutatói generáció számára annak a lehetőségét, hogy száz év múlva valaki, valakik őket hasonlóképp méltassa. Ez egyaránt nagyon feszítő kötelezettsége a magyar tudományos élet vezetőinek és a politikai döntéshozóknak" - hangsúlyozta Pálinkás József.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.