Csak Mexikóban

Több mint 60 nyelvjárást fenyeget kihalás

Mexikóban 64 nyelvjárást fenyeget kihalás, egyes bennszülött népcsoportoknál ugyanis már csak az idősek beszélik az ősi indián nyelv valamely változatát - tette közzé az adatokat a mexikói kulturális minisztérium.

2013.06.02 21:29MTI

A veszélyeztetett nyelvek között található egyebek mellett az egyik legrégebbi indián nép, a manapság 300 ezres lélekszámú otomí csoport nyelvének két variánsa vagy például a zapoték nyelv öt változata is.

Az indián nyelvek mexikói intézetének vezetője, Javier López Sánchez közlése szerint a veszélyeztetett nyelvek megóvása érdekében akciótervet hirdettek. Ennek keretében fordítókat és tolmácsokat képeznek ki, hogy a nyelvjárásokat egy nyelvi atlaszban összegyűjtsék és egységes helyesírási szabályokat is lefektessenek.

A mexikói kulturális minisztérium legutóbbi adatai szerint az országban 11 nyelvcsalád létezik, ezen belül 68 nyelvcsoportot és 364 nyelvjárást különböztetnek meg.

Hivatalos adatok szerint a 112 milliós népességből 6 millió ember beszéli az őslakosok valamelyik nyelvét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.