300 éve kihalt

Ritka dodó-csontmaradványt árvereznek el Londonban

Árverésre kerül a háromszáz éve kihalt dodó madarak egy példányának ritka csontmaradványa áprilisban Londonban.

2013.03.28 01:30MTI

A Christie's aukciós ház szerdán bejelentette, hogy a tíz centis csontmaradványért, amely egy dodó combcsontjának része lehet, 15 ezer font körüli (több mint ötmillió forint) bevételt várnak. Utoljára 1934-ben került kalapács alá az árverési házban dodómaradvány, és akkor is nagy volt iránta az érdeklődés.

James Hyslop, a Christie's utazási, tudományos és természettudományi részlegének vezetője úgy vélte, a dodó "már a kulturális örökség része", többek között az Alice Csodaországban című irodalmi alkotás is megörökítette.

Az első európai feljegyzés 1598-ban emlékezett meg a madárról: holland tengerészek pillantották meg Mauritius szigetén. Alig száz év múlva a madárfaj eltűnt. Szakértők szerint a szigetre hullámokban érkező és állatokra vadászó éhes tengerészek áldozatai lettek.

Mivel teljes példány nem maradt fenn, évekbe telt, míg a tudósok a megtalált maradványokból rekonstruálni tudták a madár külsejét.

Az árverésre kerülő csontdarab, amely egy brit magángyűjtőtől származik, nagy valószínűséggel 1865-ben került elő a természettudományok nagy rajongója, George Clark egyik mauritiusi ásatása során.

Az április 24-i aukció előtt az árverésre bocsátott 260 tétel, köztük a dodómaradvány is megtekinthető a brit fővárosban.

A tételek sorában szerepel a szintén kihalt madagaszkári elefántmadár, a valaha volt legnagyobb madárfaj egy megkövült tojása is, amelynek mérete több mint százszorosa egy tyúktojásénak. A 17. századból származó, 30 centiméter magas és 21 centiméter átmérőjű elefántmadártojásért 30 ezer fontot (több mint 10 millió forint) remélnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.