10 napig voltak láthatók

Több tízezren tekintették meg a cseh koronázási ékszereket

Több mint 30 ezer ember tekintette meg a cseh koronázási ékszereket, amelyeket tíz napra állítottak ki a prágai Hradzsin legdíszesebb termében, az Ulászló teremben.

2013.05.19 19:55MTI

A legféltettebb cseh nemzeti kincsnek számító koronázási ékszereket Milos Zeman, az új cseh köztársasági elnök megválasztása kapcsán állították ki, a belépés a hagyományoknak megfelelően díjtalan volt. 

A kiállítást vasárnap este bezárták, s hétfőn délután a koronázási ékszerek néhány évre újra visszakerülnek a Szent Vitus-székesegyház pincéjének páncélszekrényébe, amely hét kulccsal nyílik. A kulcsok mindegyike más-más köztisztviselőnél van, akik csak együtt tudják kinyitni a széfet. 

A hatályban lévő szabályozás szerint jelenleg az államfőnek, a kormányfőnek, a parlament két elnökének, a prágai főpolgármesternek, a prágai érseknek és a székesegyház főpapjának van egy-egy kulcsa.
 
A koronázási ékszerek kiemelését a páncélszekrényből a kiállítás előestéjén botrány kísérte, mert a cseh sajtó szerint Zeman államfő ittasan vett részt az eseményen. A nyilvánosságra került videókon bizonytalanul lépkedő, dülöngélő, s olykor zavarosan beszélő Zeman volt látható. 

A köztársasági elnöki iroda elismerte, hogy az államfő valóban rosszul érezte magát, de azt állította, hogy ennek nem az ital, hanem egy könnyebb vírusos megbetegedés az oka. Zeman a koronaékszerek kiemelése előtt a prágai orosz nagykövetség fogadásán vett részt, ahol szemtanúk szerint bizonyíthatóan több pohár alkoholt fogyasztott el. 

Az internetre is felkerült videofelvételeket eddig több mint egymillió ember töltötte le. Vezető cseh politikusok egy kivétellel az esetet nem kommentálták. Miroslava Nemcová, a parlament képviselőházának elnöke, aki személyesen is jelen volt az eseményen, lakonikusan újságíróknak csak annyit mondott: "Láttam, amit láttam." 

A koronázási ékszerek ünnepélyes visszavitelét a székesegyház szigorúan őrzött pincéjébe hétfőn délután a cseh közszolgálati televízió is közvetíti. A korábbi kiállítás alkalmával, 2008-ban, összesen mintegy 33 ezer ember tekintette meg a kincseket. A belépésre akkor is, most is több órát kellett várakozni.
 
A látogatók számát korlátozza, hogy többféle ok miatt az Ulászló terembe naponta legfeljebb 4-5 ezer embert lehet beengedni. IV. Károly német-római császár és cseh király 14. századi rendelete alapján a cseh koronázási ékszereket csak rendkívüli, ünnepélyes alkalmakkor lehet bemutatni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.