Osztrák színházi elismerés

Új, rangos elismerés - az Arany Papageno-díj

Tizenegy kategóriában javasoltak jelölteket egy új, nívósnak szánt osztrák zenés színházi elismerésre, az Arany Papageno-díjra.

2013.05.13 18:26MTI

A Theater an der Wien több előadása, illetve szereplője van a nevezések között, a Bécsi Állami Operaház azonban nem vesz részt a megmérettetésen. 

A 18-tagú zsűriben a nemzetközi opera- és operett-, valamint táncélet olyan neves személyiségei foglalnak helyet, mint Asher Fisch karmester, Achim Freyer rendező, Ioan Holender, a Wiener Staatsoper korábbi intendánsa, Robert Holl basszus, Peter Seiffert tenor, Harald Serafin, a fertőmeggyesi (Mörbisch) tószínpad volt művészeti vezetője, Renato Zanella koreográfus, a Staatsoper korábbi balettigazgatója és Heinz Zednik Wagner-tenor.
 
A jelöltek ünnepélyes bemutatásán a linzi Reimann Akadémia képviselője megjegyezte: 2011 óta már létezik egy Papageno-díj, az intézmény által létrehozott ifjúsági színházi elismerés. Dominique Meyer, a Staatsoper igazgatója bejelentette, hogy az operaház egyáltalán nem jelöl a díjakra. Ám az alapítók bíznak abban, hogy az intendáns a későbbiekben megváltoztatja véleményét. 

A Klagenfurti Városi Színház igazgatója pedig úgymond nem kívánt elődje "tollaival", sikerprodukcióival ékeskedni. Csak 10 díj sorsa bizonytalan május 27-ig, mert életművéért a Burgtheater iskolájában nevelkedett Peter Minich kamaraénekes, hosszú éveken át a Volksoper vezető művésze, biztosan átvehet a június 5-i díjátadó gálán egy Sabine Kappitz és Wilhelm Willisch által készített egyedi porcelán szobrocskát. 

A legjobb férfi főszereplő díjára Sebastian Holeceket (Volksoper), Stéphane Degout-t (Theater an der Wien) és James Rutherfordot (Graz) jelölte a zsűri, utóbbi énekli a Budapesti Wagner-napok új produkciójában, A nürnbergi mesterdalnokokban Hans Sachsot. A legjobb női főszereplő címre Marlis Petersen (Theater an der Wien), Jennifer O'Loughlin (Volksoper) és Gal James (Graz) esélyes. A rendezők versenye Stefan Herheim (Carmen, Graz), Amelie Niedermeyer (Wozzeck, Salzburgi Állami Színház), illetve Torsten Fischer (Télemakhosz, Theater an der Wien) között dőlhet el. 

A legjobb karmester díjára Dennis Russell Davies (A rózsalovag, Linz), René Jacobs (Télemakhosz, Theater an der Wien), illetve Johannes Fritzsch, (Elektra, Graz) kapott jelölést. Az összességében legjobb produkció minősítésért a Theater an der Wien A csavar fordul egyet, a Tiroli Állami Színház La Wally és a Raimund Theater/Ronacher Woyzeckje versenyez. 

A díjra jelölt mellékszereplők sorában található a magyar fővárosban is ismert Danielle de Niese, illetve Rainer Trost.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.