Brit rendező állította színpadra

A Lear királyt mutatja be a Jókai Színház

Shakespeare Lear király című drámáját mutatja be a Jókai Színház pénteken, a darabot Chris Rolls angol rendező állította színpadra, a produkció látványvilága pedig Sean Crowley walesi díszlet és jelmeztervező alkotása.

2013.04.18 09:40MTI

Chris Rolls rendezett prózai és operaelőadásokat a brit nemzeti színházban, a Royal Shakespeare Companynál, a Királyi Operaházban és a világ számos pontján. Sean Crowley filmek, operák, színházi előadások, televíziós műsorok díszlet- és jelmeztervezőjeként dolgozik, az elmúlt zizenegy évben Wales egyik legtermékenyebb alkotója volt, százötven alkotás fűződik a nevéhez. A brit színházi szakemberek első alkalommal kaptak felkérést Magyarországról, Fekete Péter színházigazgatótól.
   
Chris Rolls a darab bemutatója előtt az MTI-nek elmondta: arra törekedett, hogy az előadás egyszerű úton és nagyon érthetően közvetítse a történetet. Hozzátette: a békéscsabai Lear király olyan élmény lesz a nézőnek, hogy nem lehet otthagyni, végig kell ülni. Shakespeare egy óriási titokzatosság, drámái lenyűgözőek és univerzálisak, koroktól függetlenek és mindig aktuálisak, ami a rendezőknek határtalan lehetőségeket kínál. 
   
A békéscsabai Lear király bárhol megállná a helyét a világon - hangoztatta Sean Crowwley. Hozzátette: mai környezetben játszódik, amit Angliában gyakran alkalmaznak Shakespeare-drámáknál a díszlettervezők.
Chris Rolls rendezővel együtt arra törekedtek, hogy a nézők átérezzék a király személyes drámájának erejét, a modern díszletek között játszódó darabban a mai világot megtestesítő maffia és az üzleti világ emberi és családi sorsokat romboló erejét és kegyetlenségét. "Nagyon izgalmas és kegyetlen darab született Békéscsabán, ami ettől a kettősségtől erős" - hangsúlyozta.
   
Lear király szerepében Kovács Frigyes Jászai Mari-díjas színész-rendezőt láthatja a közönség, Regan szerepében Dobó Kata, Cordeliát Babócsai Réka alakítja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.