A kínai cenzúra elfogadta

A Django elszabadul - végre a kínai mozikban is

Quentin Tarantino legutóbbi filmje, a Django elszabadul vasárnaptól végre látható a kínai mozikban, az eredetileg április 11-re tervezett premiert a China Film Group vállalat technikai okokra hivatkozva ugyanis lemondta.

2013.05.12 17:58MTI

A western műfajú véres bosszúdráma - amiért az amerikai rendező februárban forgatókönyvírói Oscar-díjat kapott és alkotásának egyik főszereplőjét, Christoph Waltzot is díjával tüntette ki az amerikai filmakadémia - Tarantino első olyan filmje, amelyet Kínában a mozik bemutatnak. A filmet forgalmazó Sony Pictures korábban arról adott hírt, hogy a produkción a rendező beleegyezésével kisebb változtatásokat hajtottak végre, hogy a kínai cenzúra elfogadja.
   
Az áprilisi premier napján azonban helyi bloggerek arról számoltak be, hogy röviddel a film vetítésének kezdete után kitessékelték a nézőket a mozikból "technikai okokra" hivatkozva. A kínai sajtó filmes forrásokra utalva azzal magyarázta a történteket, hogy olyan jelenetek maradhattak a filmben, amelyeket a helyi cenzúra nem fogadott el. A cenzorok sem a szexuálisan túlfűtött, sem a meztelenséget bemutató, sem a durván erőszakos részleteket nem engedélyezik. Ezeket rendszerint kivágják a Kínában forgalomba kerülő kópiákból, mielőtt a közönség elé kerülnének.
   
Egy pekingi moziigazgató szerint az új kínai Django-verzió egy perccel rövidebb, mint az előző volt. Az igazgató szerint valószínűleg egy meztelenséget bemutató jelenetet vághattak ki a filmből, kínai illetékesek azonban nem nyilatkoztak az ügyben.
   
Az ázsiai ország a világ második legnagyobb mozis piacává vált az Egyesült Államok mögött, tavaly 2,7 milliárd dollár értékben váltottak jegyet a kínai mozikban a nézők - tette közzé az amerikai filmstúdiókat tömörítő szervezet. Hollywood szeretne egy szeletet az ázsiai piacból, ezért a rendezők hajlandóak változtatni filmjeiken, hogy kínai cenzúrának megfeleljenek.
   
Így járt a közelmúltban a 007 - Skyfall és a Felhőatlasz is. Az előbbiből a Kínához tartozó Makaóban folyó szexkereskedelemre utaló jeleneteket, az utóbbiból pedig például a homoszexualitást ábrázoló tartalmakat vágták ki.
   
Az ázsiai ország továbbá azt várja az amerikai stúdióktól, hogy kifejezetten a kínai lakosok igényeire szabott filmeket készítsenek és szerepeltessenek helyi sztárokat az alkotásokban. A Vasember 3 kínai verziójában például feltűnik egy kínai filmsztár, valamint az országot bemutató hosszú jeleneteket is láthatnak a nézők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.