96 éves volt

Elhunyt José Luis Sampedro spanyol író, közgazdász

Bírálta, hogy a gazdagság koncentrálódása megy végbe, miközben terjed a szegénység. Kritizálta a katonai kiadások magas szintjét is.

2013.04.10 00:30MTI

Elhunyt José Luis Sampedro neves spanyol író, közgazdász, az utóbbi években alakult felháborodottak mozgalmának vezető alakja. Kilencvenhat éves volt.

Özvegye keddi tájékoztatása szerint Sampedro hétfőn hunyt el madridi otthonában.

Az író és közgazdász hevesen ellenezte a neoliberalizmust, úgy vélte, ez okozza a nyugati társadalmak vesztét. "Emberbarátibb és szolidárisabb" gazdasági berendezkedést szorgalmazott. A Népek Törvényszéke nevű nemzetközi csoport tagjaként a Világbankról és a Nemzetközi Valutaalapról szólva többször is úgy fogalmazott, hogy noha a világ teljesen megváltozott a két szervezet alapítása óta, az intézmények változatlan formában kínálják a régi recepteket. Bírálta, hogy a gazdagság koncentrálódása megy végbe, miközben terjed a szegénység. Kritizálta a katonai kiadások magas szintjét is.

Íróként is nagy névre tett szert, munkásságát számos díjjal ismerték el hazájában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.