Hollywood is felfedezte magának

Elhunyt Sara Montiel, a spanyol filmművészet nagyasszonya

Madridi otthonában hétfőn elhunyt Sara Montiel világhírű spanyol színésznő és énekesnő. A dél-európai ország filmművészetének nagyasszonya nyolcvanöt éves volt.

2013.04.08 16:22MTI

La Manchában született, eredeti neve María Antonia Abad Fernández volt. Színésznőként az érzékiség jelképévé vált, énekesnőként is csábító dalairól vált ismertté, előadta többek közt a Bésame mucho, a La violetera és az Amado mío című balladákat is. Pályafutása során hozzávetőleg félszáz filmben játszott és több mint harminc lemezt jelentetett meg.
   
A spanyol szépséget Hollywood is felfedezte megának, az ötvenes években olyan színészek oldalán játszott, mint Gary Cooper és Burt Lancaster. Velük forgatta Vera Cruz című filmjét. Első férje Anthony Mann rendező volt, a vásznon Cooper és Lancester mellett Charles Bronsonnal esett szerelembe. Rajongói között tudhatta Ernest Hemingwayt és az orvosi Nobel-díjas Severo Ochoát. Hazájában az ő főszereplésével készült a spanyol filmművészet valaha volt egyik legnagyobb sikere, az El último cuplé című 1957-es alkotás.
   
Kitüntetései és díjai között nemcsak spanyol, hanem francia és amerikai elismerések is sorakoztak.
   
Sara Montiel élete a vásznon kívül is izgalmas és viharos volt, négyszer kötött házasságot, harmadik férje Pepe Tous mallorcai mágnás volt. A színésznő őt tartotta élete szerelmének, vele fogadott örökbe két gyereket. A férfi 1992-ben halt meg. Montiel nem gyászolt sokáig, egy év múltán hozzáment az akkor 39 éves kubai Tony Hernándezhez, akitől 10 évvel később elvált.
   
A gyönyörű dívát bosszantotta szépsége. "A kinézet hátrányt jelent. A kritikusok csak a szépségemet értékelik, a tehetségemet nem" - kesergett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.