Rembrandt

Az Éjjeli őrjárat visszatért a Rijksmuseumba

Katonai akciók precizitását idéző "hadművelet" eredményeként visszatért szerdán régi helyére a Rijksmuseum felújított főépületébe Rembrandt világhírű festménye, az Éjjeli őrjárat.

2013.03.28 00:30MTI

Az 1642-ben készült remekmű az egyik utolsó alkotás volt, amelyet visszavittek az április 13-án újra megnyíló múzeumi szárnyba. A tekintélyes méretű kép fokozott biztonsági intézkedések közepette tette meg az utat a teremig, ahol korábban látható volt.

A 4,54 méterszer 3,79 méteres, 170 kilogrammos Éjjeli őrjárat a világhírű Rijksmuseum gyöngyszeme, a művészettörténet egyik legtöbbet elemzett műve, amelynek épsége felett a lehető legjobban igyekeznek őrködni a szakemberek. A kép szállításakor többek közt a hőmérsékletre is figyelni kellett, hogy ne essen kár benne.

A múzeum aprólékos technikai előtanulmányt készített a biztonságos szállítás érdekében. A vásznat kivették eredeti keretéből és egy külön a szállításra tervezett keretbe helyezték át. Emellett egyfajta védőhuzattal borították be, a burokba pedig különleges szenzorokat építettek, amelyek mérték a levegő hőmérsékletét és páratartalmát. A huzat volt hívatott megvédeni az alkotást a lehetséges sérülésektől is. A "csomagolás" egy 300 kilogrammos fémkerettel, szigetelőköpennyel és védőhálóval lett teljes.

Az Amszterdam városának birtokában lévő Éjjeli őrjárat korábban mindössze kétszer hagyta el a múzeumot. Az elmúlt tíz évben, míg a főépületet felújították, a múzeum egy időszaki kiállításoknak szánt termében függött.

A múzeum tavaly szeptemberben mintegy nyolcezer műtárgyat költöztetett át, miután végzett a felújítási munkálatok javával. Az Éjjeli őrjárat azonban az egyetlen, amely visszakapja azt a helyet, ahol a renoválás előtt is látható volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.